Henri Bouché, com cremaller d’Honor, encén la foguera de Sant Antoni a Forcall

952
Sant Antoni a 34Forcall
-Ahir es va cremar la barraca i se li va atorgar l’antropòleg el reconeixement de Cremaller d’Honor
 
-Aquesta vesprada els veïns representen la vida de Sant Antoni
 
-Les cases de turisme rural i hotels s’han omplert amb motiu de la festa
Forcall es troba en plena celebració de la seva festa més important, la Santantonà. Ahir a la nit, amb la crema de la barraca, va culminar el treball que els majorals han realitzat durant les setmanes prèvies a aquesta celebració ancestral com la recollida dels troncs i el brancatge o la preparació dels dolços tradicionals. Fins a aquesta localitat dels Ports van durant aquest cap de setmana nombrosos veïns i visitants tant del municipi i la província, com de diferents llocs del país que volen gaudir un any més o descobrir aquesta celebració per primera vegada.

Ahir divendres la tradicional volta al poble del “Esquellot” i la despertà amb el grup de dolçaina i tabal van iniciar la jornada festiva. Al migdia, a la Plaça Major es va realitzar el ritual de la Plantà del Maio, és a dir, el pi central de la barraca coronat per una branca de pi poblada de fulles anomenada “Capolleta”. Al llarg del dia es van col·locar els troncs anomenats “costelles” i es va donar forma a la barraca amb ramatge verd. La Sala Noble de l’Ajuntament va acollir la presentació del Cremaller d’Honor que enguany ostenta l’antropòleg Henri Bouché, al qual se li va fer entrega d’una figura d’un cremaller de ferro colat. Després d’aquest acte va començar la festa del foc amb la sortida de la comitiva de la Santantonà per recórrer les cases dels majorals on se’ls va convidar a coquetes, rotlletes, anís i moscatell. Després del recorregut, la comitiva va tornar a la Plaça Major on el Cremaller d’Honor va encendre la envoltat dels personatges de la comitiva com els “Cremallers”, “la filoseta”, “el Despullat”, “els Botargues” i els sants. Seguidament, va començar la benedicció dels animals i el lliurament de la coqueta de mitja lliura a aquells veïns que portaven un animal.
Sant Antoni a 44Forcall
-Avui Forcall celebra el dia de Sant Antoni amb la representació de la Vida del Sant
Avui dissabte la programació festiva s’inicia ben d’hora amb la despertà a càrrec d’un grup de dolçaina i tabal així com pel vol de les campanes. A les 11 hores se celebra una missa solemne en honor al sant, a continuació, es desfila en processó pels principals carrers del municipi. En acabar el recorregut es reparteixen rotlletes i coquetes. Més tard, la Plaça Major és l’inici de la cercavila de cavalls que discorre pel poble. També es representa una simulació de llaurat i sembrat així com la desfilada de disfresses del proper carnaval. L’acte més esperat de la jornada es produeix a les 19 hores quan es representa a la plaça la Vida del Sant. Un grup d’actors de Forcall ha assajat durant mesos aquesta obra que, per la seva tradició i perquè no representa tots els anys, tant aprecien els veïns del municipi. Després del sopar, se celebra el Ball Rodat.
Sant Antoni a 2Forcall
-El Diumenge és el “Dia dels botets”
Diumenge al migdia els veïns rostiran costelles a les brases situades a la Plaça Major i els majorals s’encarregaran de repartir la beguda i els aperitius. Després de dinar, començaran els jocs infantils anomenats els botets, que consisteixen en trencar olles, carreres i saltar per sobre de les botes de vi inflades. Dilluns es commemora el dia dels difunts amb una missa en sufragi dels confrares de Sant Antoni difunts així com el nomenament dels majorals de l’any 2016.
Sant Antoni a 17Forcall
-Ple turístic
La Santantonà atrau centenars de persones. De fet és un dels principals aparadors de Forcall. Les viviendsa de Tursime rural estan plenes, igual que els hotels, així ho ha confirmat l’alcalde de Forcall, Santiago Pérez. Així mateix cal ressenyar que nombrosos mitjans de comunicació s’interessen per la festa. Ahir a la nit l’escriptor Ferran Torrent va participar en la gravació del programa Cosins Germans, que emetrà TV3.