Habitatge dóna a conèixer a Castelló les ajudes de 9,5 milions d’euros del Pla Adha i de compra jove d’habitatge

573
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Generalitat Valenciana

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha destacat la importància de les convocatòries per al 2022 de dos programes dajuts que la Conselleria té en marxa per facilitar la compra dhabitatge. D’una banda, el Pla Adha d’ajudes als municipis per a l’adquisició i la millora d’habitatges i, de l’altra, el programa d’ajudes per a la compra jove. La dotació pressupostària dels dos programes suma 9,5 milions d’euros.

Els detalls dels mateixos s’han donat a conèixer en una jornada de formació adreçada a alcaldes, alcaldesses i regidors de la província de Castelló i que ha estat organitzada conjuntament per la Generalitat i la Diputació de Castelló. També hi ha participat el president de la Diputació, José Pascual Martí.

El vicepresident ha assegurat que les dues iniciatives “són estratègiques més enllà de les polítiques de vivenda, ja que contribueixen a crear una societat més forta, cohesionada, justa i sostenible”. A més, Illueca considera que “són bones eines per concretar la col·laboració entre els ajuntaments i la Generalitat i servir l’interès general”.

La dotació per a l’actual convocatòria del Pla Adha és de vuit milions d’euros, quatre dels quals procedeixen de fons estatals i quatre més de la Generalitat. Per a Héctor Illueca, aquest pla és una iniciativa que va més enllà de l’adquisició d’habitatges. “Venim de molts anys de menyspreu a l’habitatge públic i aquesta actitud no és fruit de la casualitat, sinó d’un model immobiliari que ha pensat més en l’habitatge com a negoci que no pas com un dret”, ha afirmat el conseller.

Per això, ara “ens toca esforçar-nos per revertir la situació”, ha indicat el vicepresident. Per això, aquest pla subvenciona la compra d’habitatges per part dels ajuntaments a través de mecanismes com el tempteig i el retracte cedit per la Generalitat, la compra directa per emergència habitacional o els concursos públics d’adquisició.

La directora general d’Habitatge i Regeneració Urbana, Elena Azcárraga, ha detallat que la incorporació de fons estatals al pla Adha és perquè aquest any s’emmarca en el programa d’increment del parc públic d’habitatges del Pla Estatal per a l’accés a l’habitatge 2022-2025. Altres novetats és que, a més dels costos d’adquisició, es podran finançar obres de millora i condicionament dels habitatges. Així mateix, aquest any es podrà anticipar fins al 100% dels costos dadquisició.

La primera experiència el 2021 del Pla Adha va possibilitar l’ampliació del parc públic d’habitatges de tres municipis de la Comunitat, com Gandia, la Pobla de Vallbona i Castelló de la Plana, amb una subvenció total de 2.260.000 euros.

Municipis en risc de despoblació

Pel que fa al pla de compra jove, el vicepresident ha explicat que les bases de la convocatòria “han estat redactades per atendre especialment les poblacions amb risc de despoblament i els grups socials, en aquest cas de joves, que necessiten més atenció per part de l’administració”.

A més, considera necessari assolir “un equilibri territorial en què s’atenen les necessitats de les grans concentracions urbanes, alhora que les del medi rural”, ha puntualitzat.

La directora general d’Emergència Habitacional, Pura Peris, ha explicat que les ajudes aquest any s’incrementen en mig milió d’euros i arriben a 1,5 milions. A més, en aquesta convocatòria, la compra realitzada es finança des de l’1 de gener del 2022, el 20% amb un límit 10.800 euros, i no poden superar el valor d’adquisició de l’habitatge els 120.000 euros.

Segons ha explicat Pura Peris, aquestes ajudes possibiliten l’accés a l’habitatge en la modalitat de compra per a persones joves, alhora que, com que són petits municipis, contribueixen també a lluita contra el risc de despoblament.

Per part seva, el secretari autonòmic d’Habitatge i Funció Social, Alejandro Aguilar, ha assenyalat entre les novetats d’aquest any la priorització de la compra d’habitatges en municipis amb risc de despoblació. Així mateix, ha assenyalat que aquest any els municipis on es podrà comprar vivendes passen dels 5.000 als 10.000 habitants.

Aguilar ha recordat que l´any passat la primera convocatòria d´ajudes va possibilitar la compra d´un habitatge a 35 joves de 25 municipis de la Comunitat Valenciana per un valor d´un milió d´euros. Concretament, a la província de Castelló es van adquirir habitatges a Vilar de Canes, Alqueries del Nen Perdut, Sant Joan de Moró i Artana.

Les ajudes es concedeixen a aquelles persones amb el contracte de compravenda pendent de formalitzar en el moment de sol·licitar lajuda per a un habitatge ubicat en un municipi rural o nucli de població de la Comunitat. Han de ser persones més grans i amb menys de 35 anys, que no tenen en propietat un habitatge, amb un contracte d’adquisició i amb ingressos iguals o inferiors a 3 IPREM.

Per part seva, el president de la Diputació de Castelló considera una gran notícia l’activació d’ajudes perquè els joves puguin comprar un habitatge digne als pobles de menys de 10.000 habitants i/o en risc de despoblació, així com el Pla Adha.

Martí ha assenyalat que aquestes inicitaves són “el que els alcaldes de pobles petits portem molt de temps esperant, perquè difícilment es pot retenir els joves a l’àmbit rural si no poden disposar d’un habitatge digne per emprendre un projecte de vida personal o familiar” .

Des de la Diputació de Castelló “agraïm a la Generalitat l‟activació d‟aquests programes que vénen a reforçar les nostres polítiques sobre repte demogràfic i de lluita contra la despoblació. Una batalla que no sé si finalment acabarem guanyant, però tenim molt clar que val la pena lliurar-la, i estem posant tot el nostre afany”, ha conclòs Martí.