Garumbatitan, el dinosaure gegant de Morella

236
PUBLICITAT
  • Es tracta d’un sauròpode que va viure a la zona fa 122 milions d’anys, al Cretaci Inferior, amb vèrtebres trobades de més d’un metre d’amplada
  • Morella i la comarca dels Ports compten amb diferents jaciments amb una gran quantitat de restes descobertes

 L’equip de recerca de Sant Antoni de la Vespa de Morella ha presentat avui al nou dinosaure gegant descobert a la zona, el Garumbatitan morellensis. Els paleontòlegs Pedro Mocho, Francisco Ortega i José Miguel Gasulla han explicat l’estudi que descriu esta nova espècie descoberta al terme municipal de Morella amb les restes trobades entre 2005 i 2008. Garumbatitan morellensis pertany al grup dels sauròpodes, compostos per herbívors quadrúpedes amb cues i colls llargs, els quals poden arribar a dimensions colossals.
La troballa va identificar quatre individus diferents, tres d’estos de la nova espècie. El de Sant Antoni de la Vespa és un dels jaciments reconeguts per contindre una de les majors concentracions de restes de dinosaures sauròpodes del Cretaci Inferior d’Europa. Així, un dels dinosaures destaca pel gran tamany dels ossos amb un fèmur de prop de dos metres i vèrtebres de més d’un metre d’amplada.
A l’article es presenta una descripció detallada de les restes fòssils trobades a Sant Antoni de la Vespa i s’identifica un conjunt de característiques anatòmiques diferents a les de la resta dels dinosaures sauròpodes. Garumbatitan es caracteritza per la morfologia singular del fèmur i dels elements del peu. El fèmur presenta una morfologia comuna en sauròpodes del Cretaci Superior. D’altra banda, en aquest nou estudi s’analitzen les relacions de parentiu de Garumbatitan morellensis i de la resta dels dinosaures sauròpodes del Cretaci Inferior de la Península Ibèrica. La nova espècie descrita a Morella un dels membres més primitius d’un grup de sauròpodes anomenat Somphospondyli. Aquest grup és un dels més diversos i abundants durant el Cretaci i es va extingir al final del Mesozoic.
La denominació de la nova espècie Garumbatitan morellensis conté una doble referència: Garumbatitan significa ‘el gegant de la Garumba’ atenent que l’exemplar va ser trobat a la base de la Mola de la Garumba, un dels relleus més alts de la comarca dels Ports. El nom específic morellensis fa referència a la localitat on se situa el jaciment. Les restes fòssils de Garumbatitan morellensis formen part d’una de les col·leccions més grans de vertebrats fòssils del mesozoic espanyol dipositada al Museu Temps de Dinosaures de Morella i que forma part de la Xarxa de Museus de la Generalitat Valenciana.
L’alcalde de Morella, Bernabé Sangüesa, ha estat a la presentació i ha destacat que “l’enorme patrimoni paleontològic que té Morella” i ha reclamat “el suport de les administracions per a estudiar els milers de fòssils que hi ha emmagatzemats a Morella, així com comptar amb un museu de dinosaures a l’alçada de la quantitat de restes trobades”. A més, ha volgut “agrair el treball de l’equip de paleontòlegs que continuen amb les investigacions i descobrint noves espècies per a posar Morella al mapa mundial de la paleontologia”. Finalment, Sangüesa ha explicat que “des de l’ajuntament financem noves excavacions al Mas Roig on esperem que apareguin noves i interessants troballes”.