GAL Maestrat Plana Alta i UJI presenten casos d’èxit a Benlloch per a potenciar les zones rurals entre universitaris

168
PUBLICITAT

El programa ‘Enclau–UJI’ ofereix este curs 16 beques per a realizar Treballs Final de Grau

El Grup d’Acció Local (GAL) Maestrat Plana Alta i la Universitat Jaume I han celebrat una jornada a Benlloch per a promocionar les beques que han posat a la disposició de les universitàries i universitaris que vulguen dedicar els seus Treballs de Final de Grau (TFG) a projectes que puguen potenciar el desenvolupament rural.

Amb eixe objectiu ha presentat les oportunitats que oferix la tercera edició d’Enclau-UJI 2024, Beques amb perspectiva rural de l’interior de Castelló. En la mateixa han mostrat en què consistix este projecte gràcies al president del GAL Maestrat Plana Alta, Domingo Giner, i de Xavier Ginés, director de l’Aula de la Nova Ruralitat de l’UJI, així com l’experiència d’algunes universitàries becades en anteriors edicions. Àngel Ribés, alcalde de Benlloch, ha exercit com a amfitrió de la jornada en el Centre d’Interpretació del Vi.

Domingo Giner ha explicat que “esta iniciativa té com a objectiu augmentar la promoció d’estes beques perquè es puguen beneficiar cada vegada més estudiants el que, a l’hora de la veritat, ajudarà al fet que es presenten més TFG que puguen aportar noves idees i projectes per a dinamitzar tant l’economia com les oportunitats de treball als nostres pobles”.

Per part seua, el professor Ginés, en la seua exposició ‘Entre la resiliència i la revolució de la ruralitat a l’interior de Castelló’, ha destacat que “la comunitat rural és resistent i resilient. Malgrat les precarietats que patix respecte a les ciutats, ha sabut superar eixos obstacles”.

A més, Carmen Roda, estudiant becada en anteriors edicions, ha assenyalat que és fonamental una estreta relació entre l’escola i la comunitat per al territori rural com a mitjà per a combatre la despoblació.

La jornada sobre este servei inclòs en el Programa d’Extensió Universitària de la Universitat Jaume I ha sigut inaugurada per Domingo Giner i l’alcalde de Benlloch, Àngel Ribés,

A més de conéixer en què consistixen i com optar a les beques Enclau-UJI 2024, les persones que han assistit han conegut la investigació realitzada en el territori del Maestrat i la Plana Alta per part de Carmen Roda Villarrubia sobre la ‘Relació entre escola i la realitat rural’.

Beques per a TFG que impulsen el territori rural

Cal recordar que al febrer es va impulsar la convocatòria per a concedir 16 noves beques universitàries este any 2024 per a atraure coneixement científic al seu territori rural, amb motiu de la tercera edició de beques ‘Enclau–UJI’ per a la realització de Treballs Final de Grau per al curs acadèmic 2023-2024.

Són 16 beques dins del programa d’extensió universitària per a treballs que s’orienten a algun dels municipis que integren el GAL Maestrat Plana Alta. L’objectiu d’esta iniciativa és promoure que l’alumnat treballe en l’anàlisi i la cerca de solucions als problemes de l’entorn rural, al mateix temps que considere els pobles de l’interior de Castelló com un lloc d’oportunitats en el qual desenvolupar el seu futur professional.

Amb estes beques es pretén contribuir a fixar la mirada de l’estudiantat en la ruralitat en plantejar l’anàlisi de situacions, la resolució de problemes i la proposició de projectes. Podrà beneficiar-se d’estes beques l’estudiantat que estiga matriculat o realitzant en l’UJI el treball de final de grau en el curs acadèmic 2023-2024 vinculat al territori rural.

El TFG defés haurà d’aconseguir una nota mínima d’aprovat en el mateix curs en el qual se sol·licita la beca i s’haurà de publicar en obert per a consulta en el repositori de la Biblioteca de l’UJI. Així mateix, la comissió de valoració mixta avaluarà l’adequació del treball defés al projecte presentat.

El rural com a lloc d’oportunitats i de futur

Esta línia de col·laboració amb la Universitat s’emmarca en el treball que realitza el GAL Maestrat Plana Alta per posicionar el seu territori rural com un lloc d’oportunitats i de futur. També cal tindre en compte que el GAL Maestrat Plana Alta ja està impulsant i finançant moltes iniciatives empresarials promogudes per joves autònoms o que tenen petites empreses.

Domingo Giner, president del GAL Maestrat Plana Alta ha explicat que “volem aprofitar el talent dels joves universitaris per a ajudar-nos a generar ocupació i fixar la població en l’entorn rural. Esta iniciativa ha sigut un èxit tal, que ja estem per la tercera edició. Volem continuar enfortint esta aliança amb l’UJI perquè des del GAL estem convençuts que és fonamental llançar llum i coneixement a la nostra realitat, trobar noves maneres de veure les coses, aportar il·lusió i visibilitat al rural”.

I és que el GAL Maestrat Plana Alta va ser pioner a sumar esforços amb l’UJI en la creació d’estes beques a través del Programa d’Extención Universitària de la universitat (PEU). Una trajectòria a la qual s’han anat sumant altres associacions i col·lectius que conjuminen més pobles de l’interior de Castelló, atés que esta línia de treball s’ha consolidat en demostrar com el coneixement dels becats pel GAL Maestrat Plana Alta ha aportat llum en qüestions com l’habitatge, l’educació, el propi funcionament dels ajuntaments amb els pressupostos participatius, o qüestions tan importants com la lluita contra la violència de gènere.