Front comú contra la línia de Molt Alta Tensió de Forestalia als Ports

298
PUBLICITAT

Ajuntaments, veïnat i associacions de Portell, Cinctorres i Morella han presentat al·legacions contra la línia de Molt Alta Tensió (MAT) que l’empresa Forestalia pretén construir a la comarca per evacuar l’energia generada al macropolígon eòlic Cluster Maestrazgo d’Aragó.

Avui acabava el termini administratiu per presentar al·legacions contra la sol·licitud d’autorització administrativa de construcció i declaració, en concret, d’utilitat pública, del macroprojecte de Forestalia que afecta les comarques del Maestrazgo, Bajo Aragón i els Ports. A les comarques de Castelló, més d’un centenar de veïns de Portell, Cinctorres i Morella i diverses associacions, com L’Aplec dels Ports, Centre d’Estudis dels Ports, Associació de dones dels Ports, la Unió o la Roca Parda, han decidit sumar-se a les al·legacions dels consistoris i la plataforma No a la MAT Comarques de Castelló contra aquest projecte: una línia de Molt Alta Tensió que pretén creuar la comarca per evacuar l’energia fins a la subestació de Fraiximeno. Si es fera realitat, podria tenir greus afeccions sobre la salut del veïnat, el paisatge, ecosistemes protegits, patrimoni, biodiversitat i sobre el model de vida de moltes persones que habiten i treballen aquestes terres.

Segons argumenta el document d’al·legació, elaborat per juristes experts en dret ambiental (presentat davant la Dependència de l’Àrea d’Indústria i Energia de la Subdelegació del Govern a Castelló), el projecte de l’empresa aragonesa vulnera diferents normatives i figures de protecció ambientals estatals i europees: d’una banda, creua espais que formen part de la Xarxa Natura 2000 i Zones d’Especial Protecció d’Aus (ZEPA); i, de l’altra, també afecta directament espais on hi ha Béns d’Interés Cultural com el Castell de Portell de Morella, o la Torre dels Moros, a Cinctorres. A més de l’impacte sobre el paisatge, el patrimoni i els ecosistemes de la comarca, la línia de Molt Alta Tensió podria tenir greus repercussions sobre l’economia, especialment en el sector agrícola, ramader i turístic dels termes afectats i, per tant, vulneraria el principi de precaució marcat pel Consell Europa en matèria de salut, que recomana no fer passar aquesta infraestructura de transport a menys de 800 metres de nuclis habitats.

L’oposició a la línia de Molt Alta Tensió (MAT) ha unit veïnat, associacions i alcaldes dels tres pobles afectats que, a banda de presentar al·legacions, també han emés comunicats i declaracions en contra del projecte. Segons Bernabé Sangüesa, alcalde de Morella, “Per damunt de tot està la salut de totes les persones que viuen al nostre terme, estiguen on estiguen, i també preservar el patrimoni natural i cultural que tenen Morella i la comarca”. Sangüesa també considera que haurien de ser els veïns els qui decidiren si volen o no aquestes macroinfraestructures i no les multinacionals que volen imposar el seu model per treure beneficis privats a costa de la destrucció del nostre territori” . En la mateixa línia Mireia Mestre, alcaldessa de Cinctorres, considera que ” es evident que volem el progrés econòmic de les nostres comarques, però no a qualsevol preu. L’afectació que tindria la línia MAT sobre el paisatge i patrimoni dels nostres termes municipals i sobre la vida del nostre veïnat és molt elevada, i per tant com a ajuntament ens posicionem clarament en contra”.