Forcall planta el maio i comença els actes de la Santantonà

547
PUBLICITAT

– Al migdia es realitza el ritual de la plantà del Maio i a la nit es crema la barraca
– La Confraria de la Santantonà atorga el reconeixement del Cremaller d’Honor a Jaume Peñarroya
– La festa està declarada bé d’interès cultural immaterial
– El president de la Generalitat, Ximo Puig, assisteix esta nit a la Santantonà

Forcall inicia avui divendres la celebració de la Santantonà, la festa en honor a Sant Antoni que es desenvoluparà durant el cap de setmana. Són molts els municipis de la província que celebren aquests dies diferents actes i tradicions en honor al sant encara que, sens dubte, la Santantonà de Forcall és una de les que reuneix a un major nombre de públic no només del municipi i la comarca, sinó també de diferents llocs del país que acudeixen a aquesta localitat dels Ports per a participar d’aquesta festa ancestral. Els majorals són enguany els membres de la confraria de la Santantonada.

– Avui se celebra el dia de la Santantonà amb la plantà del Maio, la crema de la barraca i la benedicció dels animals

Els veïns comencen avui la jornada festiva amb la tradicional volta al poble del “esquellot” i la ‘despertà’ amb el grup de dolçaina i tabal. A les 13 hores, en la Plaça Major es produeix el ritual de la Plantà del Maio, és a dir, el pi central de la barraca coronat per una branca de pi poblada de fulles denominada “Capolleta”. Al llarg de la vesprada es col·loquen els troncs anomenats “Costelles” i es dóna forma a la barraca amb brancatge verd.

-Esta vesprada tindrà lloc l’entrega del Cremaller d’Honor a Jaime Peñarroya.

A la nit donarà començament la festa del foc amb l’eixida de la comitiva de la Santantonà per a recórrer les cases dels majorals on es convida a coquetes, rotlletes, anís i moscatell. Una tradició que reuneix als veïns i visitants que també realitzen la volta acompanyant-los. Després del recorregut, la comitiva torna a la Plaça Major on els Cremallers procedeixen a encendre la barraca i on cobren protagonisme els personatges de la comitiva com els mateixos “Cremallers”, “la Filoseta”, “el Despullat”, “els Botargues” i els sants. Seguidament, comença la benedicció dels animals i el lliurament de la coqueta de mitja lliura a aquells veïns que porten un animal.

-El dissabte és el “Dia de Sant Antoni” i el diumenge el “Dia dels Botets”

El dissabte la programació festiva dóna començament de bon matí amb la despertà que estarà acompanyada per un grup de dolçaina i tabal així com pel vol de les campanes. A les 11 hores se celebra una missa solemne en honor al sant, a continuació, es desfilarà en processó pels principals carrers del municipi. En acabar el recorregut es repartiran rotlletes i coquetes. La Plaça Major serà l’inici de la cercavila de cavalls que discorrerà pel poble. També es representarà una simulació de llaurat i sembrat així com la desfilada de disfresses del pròxim carnestoltes. I després del sopar, se celebrarà el Ball Rodat.

El diumenge al migdia els veïns rostiran xulles en les brases situades en la Plaça Major i els majorals s’encarregaran de repartir la beguda i els aperitius. Després del menjar, començaran els jocs infantils denominats els Botets, que consisteixen a trencar olles, carreres i saltar per sobre de les botes de vi unflades. El dilluns es commemora el dia dels difunts amb un missa en sufragi dels confrares de Sant Antoni difunts així com el nomenament dels majorals de l’any 2016.