Forcall va iniciar ahir el cicle de la Santantonada. Seguint el costum dels membres de la Santantonada van sortir al bosc per tallar el “maio” i “les costelles”. Es tracta dels arbres que formen l’estructura de la foguera que es prendrà foc a la nit del proper dia 16 de gener.

Tall del Maio a Forcall
Tall del Maio a Forcall, foto de Omar Selekta

Aquest any, en no haver majorals, la Confraria de la Santantonada és l’encarregada d’organitzar els actes de la festa medieval del foc. Durant el dia d’ahir els membres de la Santantonada s’encarreguen de talar els arbres necessaris per després traslladar-los al poble. Els pins van quedar dipositats a la Plaça Major fins que arribarà el dia de la Plantà del Maio. Explica la costum a Forcall que el 26 de desembre, dia de Nadalet, se celebra el Dia del Maio.

En el dia del Maio els membres de la Santantonà trien una pineda del terme municipal de Forcall. Proveïts de cordes i motoserres tallen els pins necessaris i els arrosseguen fins al camí on els carreguen al tractor. El pi més alt, recte i gruixut es converteix en el “maio”. Es tracta del pi central que sosté a la resta en la formació de la foguera.

El treball també se centra a tallar la llenya necessària que prendrà en la nit de la Santantonà.

-Emissió En directe

Una de les novetats de la Santantonada de 2015 és l’emissió en directe d’alguns moments de la jornada. Des de les 9.30 a les 11.30h s’emet el tall dels pins més tard es retransmetrà l’entrada dels arbres a la Plaça Major. Cal recordar que la Santantonada ha presentat aquest any la pàgina web www.santantonadeforcall.com. Es tracta d’un espai que ofereix tota la informació actual i històrica de la festa medieval del foc.

-La Confitura

Dins dels preparatius previs a la Santantonada els membres de la confraria també han elaborat la confitura dels pastissos. La confitura es deixa reposar fins el cap de setmana anterior a la celebració de la festa. D’aquesta manera és perquè uns dolços que es reparteixen durant el cap de setmana gran de la Santantonà. La confitura de carbassa omple els pastissos i la “coqueta de mitja lliura”