Crònica de Javier Tena Vidal
El passat cap de setmana entre el divendres 23 i el diumenge 25 de juliol, la localitat de Forcall ha acollit la 42a edició de l’Aplec dels Ports, una edició a la qual qual s’produït el retrobament entre els aplequers i aplequeres comarcals i que també ha estat marcada per les restriccions als diferents recintes a causa de la Covid19 i per la forta tempesta del diumenge de vesprada.
L’escenari Roca del Migdia albergava les actuacions més destacades, unes 50 taules, 10 persones per taula i els membres de l’organització fent de cambres per les diferentes taules a l’hora d’atendre les comandes de begudes i entrepans. Excel·lents mesures les proposades pels membres de la comissió organitzadora.
Divendres el Grup d’Animació La Xalera de Vilafranca donava el tret de sortida a l’Aplec 2021, amb un acte inaugural molt emotiu, que combinava les cançons, amb la dança i la pintura. El grup vilafranquí, un clàssic dels començaments aplequers, reflexionava al seu espectacle sobre els diferents moments de la vida en relació a la comarca i en funció del pas del temps.
Després va arribar el torn del grup Pepet i Marieta, liderat per l’ulldeconenc Josep Bordes. Bordes va debutar al 2001 a Vilafranca i pràcticament ha actuat ja a tots els pobles de la roda aplequera. Amb una banda molt renovada, l’energia de Pepet a l’escenari no ha canviat amb el pas dels anys.
Dissabte de vesprada, temperatures molt caluroses a Forcall. El grup Trobadorets actuava per als més menuts a l’escenari Espardenya Rock situat al nou poliesportiu forcallà.
Després l’activitat passava a l’escenari Roca de Migdia. El grup Maluks feia el seu debut aplequer, amb l’absència d’una de les seues vocalistes. El grup va mostrar el seu repertori variat de música urbana amb alta càrrega de femenisme i reivindicació social.
Seguidament, pujaven a l’escenari Skartxoarmados, grup que naix de la fusió de The Skartxos i de Hormigón Armado, procedents del Maestrazgo de Terol i que ja han actuat a d’altres cites aplequeres. Era la primera vegada que es pujaven a l’escenari després de la dolorosa mort d’Oscar un dels membres de The Skartos. Amb temes propis i versions del punk i el rock espanyol, van fer vibrar al públic.
Després, actuava El Diluvi que també va fer ballar als assistents amb el seus ritmes mediterranis.
L’espectacle “No s’apaguen les estreles” de Xavi Sarrià i el Cor de la Fera tancava els actes del dissabte. Així, es van anar succeint les projeccions a la pantalla i les cançons de forma relacionada, sense faltar també temes clàssics d’Obrint Pas com “La Flama”.
Per al diumenge de vesprada, estava prevista l’actuació del cantautator Cesk Freixas, l’acte de clausura i posteriorment les actuacions de Summer Ends i el grup més esperat a Forcall, Zoo.
Finalment les actuacions a l’escenari Roca del Migdia es van haver de cancelar per la forta tempesta que deixava vora 45 litres a Forcall, que va fer que tingueren que actuar els bombers per ajudar a traure algun cotxe dels pàrquings, situacions que ja es van viure a l’Aplec del 2012 a Forcall el dissabte de vesprada amb una tempesta encara més forta. La gent es va poder resguardar de la pluja baix dels porxos de la Plaça Major, al bar Els Ports així com al menjador i al Poliesportiu Nou.
L’Aplec dels Ports 2021 a Forcall acabaria amb l’actuació de Summer Ends al Poliesportiu nou mentre unes 200 persones sopaven. Després va arribar el torn de la clausura, amb la comissió organitzadora un poc decebuda per la forta pluja de la vesprada, pero també amb la satisfacció que l’espera de dos anys havia tingut la seua recompensa, aconseguint que es tornara a celebrar la festa comarcal per excel·ència, després no poder fer-se al 2020.
I per fi el moment més esperat de la cloenda, arribaria amb la pujada dels joves portellans i portellanes a l’escenari. Un emocionat Albert Ferrer prenia la paraula per anunciar que Portell tornava a la roda de l’Aplec dels Ports i per tant acollirà la 43a edició, 18 anys després de l’última vegada, que va ser al 2004.