Finalitzen els primers treballs de reconstrucció de l’ermita primitiva de Saranyana

1474
Detall de les cintres, la de mig punt per a la volta del absis i l'apuntada per reconstruir l'arc. Foto: Raquel Rambla
PUBLICITAT

Durant dos mesos s’ha treballat en la reconstrucció de l’ermita primitiva d’aquest llogaret que pertany a la Todolella.

Al sector central de la comarca dels Ports, a prop del riu Cantavella i de la frontera terolesa, es troba Saranyana. Actualment és una pedania que pertany a la municipalitat de Todolella, encara que es creu que Saranyana va ser l’assentament poblacional primitiu. El llogaret està format per unes sis cases, amb l’església de Santa Quiteria i Sant Miquel i l’edifici que servia d’ajuntament. El despoblament iniciat als anys 50 va acabar deshabitant la pedania a finals dels 90, concretament el 1997, quan el darrer matrimoni va emigrar a la Todolella.

A la part més alta del poble trobem una ermita primitiva en runes que presideix el poblat. Es creu que és el primer temple de què va gaudir Saranyana i data de la Reconquesta, al segle XIII. La necessitat d’una actuació ha impulsat l’empresa ATG Enginyers de Castelló a enllestir un projecte de rehabilitació subvencionat per la Conselleria de Cultura.

Així estava l’ermita abans d’iniciar l’actuació

Sergio Casero, enginyer civil, i Raquel Rambla, arquitecta tècnica han encapçalat un projecte que s’ha allargat dos mesos. La consolidació i el desenrunament del temple han estat les accions principals dutes a terme. L’absis, amb una volta de quart d’esfera, estava ple de malesa.

Detall de la volta de l’absis i del final de l’arc. Foto: Raquel Rambla

La pròpia neteja de matoll ha permès veure que no es tracta d’un temple romànic pur com es creia des d’un principi. Estem davant una ermita romànica de transició. I és que la coberta de l’ermita era una volta de canó, tal com marquen els preceptes romànics, però els arcs que completen la volta són apuntats (característica definitòria de l’arquitectura gòtica). Aquest tipus d’arc coincideix amb els de l’església de la Todolella.

Així, s’ha crescut la volta i s’ha reconstruït l’arc més proper a l’absis. “Hem esdevingut vertaders constructors medievals i hem hagut d’improvisar eines com un compàs a mida real”, afirma Raquel Rambla, directora de l’obra. A l’hora, a partir de l’arc apuntat s’han hagut de construir manualment dues cintres de fusta per poder reconstruir la volta de l’absis.

Mur exterior reconstruit fins a l’arc apuntat. Foto: Raquel Rambla

També s’ha fet un seguiment arqueològic dels estrats i dels murs per establir les èpoques, de la mà de l’agència morellana Noverint.

Tant des de l’Ajuntament de Todolella com des d’ATG Enginyers estan interessats en continuar les actuacions i la reconstrucció, ja que “encara queda molt per fer”. Es preveu una segona fase que encara està per definir.