Finalitza el Congrés internacional de l’estatut de Morella i la construcció d’Europa

115

Nota de premsa de l’Ajuntament de Morella

-En aquest han participat experts internacionals per a tractar la construcció d’Europa des de les autonomies
-L’estatut de Morella va ser l’inici del projecte de l’autogovern del País Valencià
-“Encontres com este són molt necessaris per a construir propostes de futur pensant en el benestar de la gent i el desenvolupament socioeconòmic”

Ahir va finalitzar el Congrés internacional de l’estatut de Morella i la construcció d’Europa amb la participació de més de 40 ponents. D’aquesta manera, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, el director territorial de Presidència, Adolf Sanmartin, la Vicerrectora de la Universitat Jaume I, Carmen Lázaro, i el Comissariat del congrés, Alfons Llorenç, van acomiadar als i les ponents, així com als i les assistents que ha tractat la importància de les autonomies en la construcció dels pobles europeus quan es compleix el 40 aniversari del procés autonòmic del País Valencià.

Dissabte el Conseller d’Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana va participar en aquest congrés i va destacar l’infrafinançament d’aquesta comunitat i l’empobriment que això genera. Així en la taula de diumenge matí formada per Joaquim García Roca, Joaquín Azagra, Joan Romero i Francisco Pérez, així com la conferència final de José Luis Vilacañas, s’ha format analitzat l’estat de la Comunitat Valenciana, així com les oportunitats de futur que tenen els valencians i valencianes.

Rhamsés ha destacat que “durant tot el cap de setmana hem pogut disfrutar de diferents ponències que ens mostren com va ser el procés autonòmic del País Valencià, així com el futur dels pobles d’Europa a través de l’autonomia”. L’edil ha explicat que “a més hem tingut altres activitats com cicles de cinema o les exposicions de les Sales Gòtiques i la Llotja que acompanyaven i complementaven el congrés”. Finalment, ha aprofitat per a “agrair a l’organització haver fet aquest congrés a Morella, així com la presència de tots i totes les ponents i assistents durant el cap de setmana, ja que encontre com este són molt necessaris per a construir propostes de futur pensant en el benestar de la gent i el desenvolupament socioeconòmic”.

Cal destacar que Morella va ser l’inici del projecte de l’autogovern del País Valencià i on es va escriure el primer esborrany de l’estatut d’autonomia. Així, aquest congrés s’ha celebrat quan fa 40 anys que es va entregar a Madrid la voluntat dels pobles del País Valencià de formar l’autonomia que avui coneixem, un 25 d’octubre de l’any 1979.

El Congrés internacional de l’estatut de Morella i la construcció d’Europa compta amb el suport de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana, les Corts Valencianes, la Universitat Jaume I, la Universitat de València, la Universitat d’Alacant i l’Ajuntament de Morella.