#festesvila14 : La història de Vilafranca contada per Mossèn Messeguer

337
Visita guiada per Mossèn Messeguer
Visita guiada per Mossèn Messeguer
Visita guiada per Mossèn Messeguer

Mossèn Meseguer va ser capellà de  Vilafranca quan es va construir l’església parroquial, allà pel segle XVI. Ahir, el tècnic de l’oficina de Turisme de Vilafranca, Guillem Monferrer, es va transformar en aquest sacerdot medieval per explicar a 80 veïns i visitants com va ser el traçat medieval de Vilafranca.

Aprofitant el 775 Aniversari del municipi el personatge del rector va explicar a tots els presents com Blasco d’Alagó va atorgar carta de població a Vilafranca. “I com era un terreny pedregós, on feia molt de fred –ho segueix sent– i les condicions de vida eren molt dures … els va dir que a qui habités una casa durant un any podia quedar amb ella. I el mateix al que cultivés una propietat durant un any “.

Vilafranca es va fundar en l’emplaçament del Riu de les Truites, a cinc quilòmetres de l’actual nucli urbà. Trenta anys després el poble es va traslladar fins al seu actual emplaçament on ja haurien d’existir construccions.

Els assistents van poder conèixer que el nucli urbà més antic de Vilafranca té forma de vaixell, que les muralles eren les mateixes cases que tenien gruixudes parets i estaven situades sobre la roca, que els fossats del castell eren els dos barrancs situats a banda i banda, que els carrers es construïen amb les cases formant estrucutras esglaonades per evitar el vent … i així tants altres detalls com els portals que donaven accés al petit nucli urbà de la Vila.

775 anys després Mossèn Meseguer va tornar al poble on va exercir el sacerdoci per explicar la devoció a Sant Roc, que compta amb un portal, com va ser l’antic hospital o també com s’utilitzava la Torre del Conjurar per intentar desfer les tempestes.

En el si de les festes patronals la història viva tornar als carrers de la Vila entre bous, música i jocs.