Rebran les distincions a Càlig el dissabte a les 18 hores
El col·lectiu en defensa de la llengua i de la cultura Maestrat Viu ha anunciat que els guanyadors dels Premis Maestrat Viu a la iniciativa anual 2024 són Ferran Grau Verge en la categoria individual, per l’obra divulgativa ‘Breu història del territori de la diòcesi de Tortosa’, i la Plataforma No a la Molt Alta Tensió (MAT) Comarques de Castelló en la categoria de col·lectiu. Reconeixen així la mobilització i la conscienciació social sobre l’impacte que representa a les zones rurals el canvi d’ús de 35.000 hectàrees de terrenys agrícoles i ramaders valencians que passaran a ser ocupats per centrals eòliques i fotovoltaiques, i subestacions i línies d’alta tensió.
Els premiats rebran el guardó dels Premis Maestrat Viu a la iniciativa personal i col·lectiva respectivament en l’acte de lliurament que tindrà lloc en l’ermita dels Socors de Càlig el dissabte a les sis de la vesprada. Per a assistir a l’acte caldrà inscriure’s en el formulari publicat a www.maestratviu.org. A continuació també es podrà acudir al sopar dels Premis Maestrat Viu, havent fet la reserva prèviament.
En reconèixer la iniciativa de l’investigador i professor Ferran Grau Verge amb el Premi Alfred Giner Sorolla 2024, el jurat dels Premis Maestrat Viu ha tingut en compte una obra de caràcter didàctic que narra la història del territori de la Diòcesi de Tortosa, en el qual s’inscriu el Maestrat, perquè contribueix a la presa de consciència de la història compartida i la continuïtat de la comunitat cultural de les Terres de l’Ebre, el Maestrat, els Ports i el Matarranya.
D’altra banda, en premiar la iniciativa de la Plataforma No a la MAT Comarques de Castelló amb el Premi Seidia 2024, han tingut en compte les nombroses accions de conscienciació, mobilització i denúncia sobre el colonialisme energètic i extractivista i sobre el gran impacte que tindrà en les formes de vida de les àrees rurals, com ara l’encara habitat Pla de Meanes, a Atzeneta del Maestrat.
En aquesta onzena edició dels Premis Maestrat Viu, el jurat ha estat format per José Enrique Gargallo Gil, membre numerari de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans; Joan Rafael Ramos Alfajarín, vicepresident de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; Andreu Ginés, com a representant de la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià; Pep Castellano Puchol, premi d’honor Carles Salvador a la trajectòria personal 2023; Vicent Sanz Arnau, secretari de Maestrat Viu, i Miquel Roda Prats, president de Maestrat Viu.
L’obra ‘Breu història del territori de la diòcesi de Tortosa. Un passeig per terres de cruïlla’ ha estat editada el 2023 per l’editorial Onada Edicions i és el número 16 de la col·lecció Biblioteca La Barcella Minor. Es tracta d’un compendi de més de 300 pàgines que s’organitzen en 23 capítols que abasten des de l’època prehistòrica fins l’actualitat, tot destacant els fets més rellevants des de la perspectiva del conjunt del territori de la diòcesi de Tortosa, per bé que en algunes ocasions se centra en els que destaquen a les Terres de l’Ebre i en algunes altres, al Maestrat, els Ports o el Matarranya.
Per la seua part, la Plataforma No a la Molt Alta Tensió (MAT) Comarques de Castelló, constituïda el 2011, aglutina l’oposició a la MAT que transcorrerà dels Ports a la Plana, impulsada per Red Eléctrica de España (REDEYA), i la MAT que va de Gúdar-Javalambre i el Maestrazgo fins als Ports, promoguda per Forestalia. La Plataforma No a la MAT a les comarques de Castelló ha contribuït, juntament amb altres plataformes i associacions, a la conscienciació de la societat i a la defensa d’un plantejament de lleialtat al territori interposant queixes per la via administrativa i judicial. Aquesta estratègia legal, que ha exigit la recollida de diners per dur avant la defensa del territori per la via penal, ha permés aturar els projectes extractivistes que afectaven les Useres i Cabanes. Actualment, es treballa per recollir diners per afrontar el contenciós mitjançant concerts programats a Morella per al dia 3 d’agost d’enguany.