Fernando Folch, el vilafranquí que dona vida al betlem més antic de Castelló

118
Foto. Diputació de Castelló
Foto. Diputació de Castelló
PUBLICITAT

El Consorci Hospitalari Provincial de Castelló porta des del 1942 muntant un Betlem, fent que aquest s’haja convertit en el Betlem més antic de tot Castelló. Aquest Betlem té un nom vilafranquí que, any rere any, li ha donat vida.

Fernando Folch Monferrer, veí de Vilafranca, ha sigut l’encarregat del manteniment del Betlem de l’Hospital Provincial des de fa dues dècades. Durant aquest temps, el Betlem ha anat creixent fins a comptar amb més de 800 figures, moltes d’elles en moviment. L’afició per la fusta, els treballs manuals i la mecànica ha acompanyat tota la vida a Fernando. Ell va voler prestar les seues habilitats per tal d’ajudar a construir aquest emblema que és ara un dels símbols més importants del Nadal castellonenc.

La germana Sor Gabriela va ser la fundadora del betlem, seguida del capellà Manuel Carceller, d’Albocàsser. Fernando Folch formava part del voluntariat de les Germanes de la Consolació de l’hospital i guardava una relació molt propera amb Don Manuel i amb el Betlem, és per això que quan Don Manuel mor, l’any 2012, Fernando passa a ser el nou responsable.

Aquest Betlem tracta d’una escenificació en la qual el Naixement del Xiquet Jesús té especial protagonisme, però on es poden veure tots els personatges del Betlem o els Reis Mags d’Orient seguint l’estrella per a honrar al Xiquet Jesús. Si alguna cosa caracteritza aquest Betlem és el moviment de quasi totes les figures que el formen. Fernando conta que quan ell tenia els primers contactes amb el Betlem, quasi totes les figures estaven estàtiques, i els pocs moviments eren causats per motors de màquines de cosir. Afirma que “després, entre Don Manuel i jo vam anar canviant-los i utilitzant altres coses quotidianes, com els motors que fan girar el plat del microones o els que baixen i pugen els cristalls dels cotxes”. Fernando subratlla la importància de poder fer grans coses amb objectes quotidians per tal d’estalviar el màxim possible.

Fa poc li va arribar la notícia del trasllat del Betlem a una altra zona al mes de març. És per això que Fernando ha volgut remarcar la importància de continuar amb aquestes tradicions i anima a la gent a ajudar i participar.

Finalment, Fernando agraeix el reconeixement que se li ha donat aquest any al Betlem del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló, ja que autoritats com la presidenta de la Diputació estan passant-se a veure aquest muntatge i a conversar amb Fernando i la resta d’equip.