El Museu de la Valltorta continua amb la seua tasca de divulgació de l’art rupestre a la província de Castelló amb una nova activitat que permetrà descobrir un enclavament excepcional. I és que el pròxim 5 d’abril tindrà lloc una visita guiada a l’abric del Cingle de Palanques, tota una joia de l’art prehistòric que el públic té ara l’oportunitat de conéixer en profunditat en un recorregut que partirà des de la plaça de l’Ajuntament, a les 11.30 hores.
El Cingle de Palanques compta amb més de 30 imatges prehistòriques de gran valor datades en el Neolític, entre les quals destaquen un senglar de grans dimensions amb fletxes clavades, reconegut com una de les pintures més grans trobades en llevant; un caçador amb un arc i un escurçó a la mà de gran rellevància a causa de les seues connotacions quant a la manera de caçar de l’època; i la figura d’una dona, també de gran valor ja que s’han trobat poques imatges femenines en l’art rupestre llevantí.
Es tracta d’unes manifestacions pictòriques, que daten de més de 7.000 anys d’antiguitat, que permeten comprendre millor la forma de vida, les creences i la relació amb l’entorn de les comunitats prehistòriques. Al llarg del recorregut, els assistents rebran explicacions especialitzades sobre la tècnica utilitzada en la creació de les pintures, la seua simbologia i la importància de la seua conservació. L’activitat es perfila com una oportunitat única per a connectar amb el llegat dels nostres avantpassats en un entorn natural de gran bellesa.
Totes aquelles persones interessades a sumar-se a aquesta activitat poden consultar més informació sobre l’activitat i realitzar la reserva de la seua plaça en el Museu de la Valltorta (964 33 60 10) o contactar amb l’Ajuntament de Palanques a través del telèfon (964 17 13 06).
- Les restes van ser descobertes per dos exploradors en 1988
La primavera del mes d’abril de 1988 dos exploradors i estudiosos de restes medievals de la província de Castelló van decidir visitar Palanques. L’investigador Vicente Forcada i el seu amic Antonio Hornero buscaven possibles restes medievals presents en el seu terme municipal. Hornero, mentre recorria els limítrofs de Palanques, es va adonar d’una taca vermellosa que li va cridar poderosament l’atenció: era la pintura rupestre de dos grans senglars plasmats en la paret rocosa d’un xicotet abric localitzat molt prop del poble.
Així, per casualitat, va ser com es van descobrir unes de les pintures rupestres llevantines més importants que existeixen. Al llarg de les setmanes següents, els arqueòlegs més importants en art rupestre llevantí van començar a estudiar-les amb detall. Norbert Mesado Oliver va ser l’encarregat de realitzar el minuciós estudi d’aquestes.