En el marc de les III Jornades de Divulgació Científica Miquel Guardiola Fígols es va dur a terme un primer esclat dels Esclats de Ciència 2025 a Morella la Vella. La Jornada va comptar amb la col·laboració de Noverint, la Conselleria de Cultura, l’Institut Ramon Muntaner i l’Ateneu de Natura com a coorganitzador amb el Centre d’Estudis dels Ports.
A la jornada van participar un total de 30 persones entre adults i menors i es va desenvolupar en tres ambients: taller de pintures rupestres, visita a l’abric del Roure i visita a l’abric de la Cova Alta. Al taller de pintures rupestres es va explicar als participants el procés d’obtenció dels pigments a partir de minerals com ara l’hematites (rojos), la manganosita (negres), la limonita (grocs i ocres), o el talc (blancs).
També es va elaborar la pintura a partir d’aquests pigments i amb l’ús d’un aglutinant natural com és el rovell d’ou. Tot seguit es feren servir plomes d’au com a pinzells. L’aplicació de la pintura elaborada sobre el llenç, tot fent servir una ploma, és un procès més complex del que pot parèixer a primera vista. Cal una tècnica precisa i per tal de practicar els participants van provar les seues habilitats creatives sobre paper per, després, fer-ho sobre pedra.
Van poder comprovar com de difícil és mantenir un traç ferm i precís amb un pinzell tan delicat com és una ploma al mateix temps que preníem consciència de la complexitat que amaguen les pintures rupestres des d’un punt de vista estrictament tècnic. Tant grans com menuts van gaudir de l’experiència creativa.
La visita als dos abrics va ser molt enriquidora gràcies a les magnífiques explicacions dels guies de Noverint. No només per la riquesa de les mateixes i el rigor científic del seu discurs sinó per la capacitat d’adaptar-lo a tots els públics, dels més grans als més menuts.