esMontañas reclama un gestió forestal més sostenible social i mediambientalment

113
esMontañas reclama un gestió forestal més sostenible social i mediambientalment
esMontañas reclama un gestió forestal més sostenible social i mediambientalment

L’Associació Espanyola de Municipis de Muntanya-EsMontañas ha clausurat, de la ma del president de la Generalitat, Ximo Puig, el seu quart congrés celebrat a Morella en el que s’ha debat sobre “El paper de la bioeconomia forestal en amortir els desequilibris demogràfics i del canvi climàtic”.


Han pres part ponents representants d’universitats, administració local, provincial i autonòmica i empresaris, consultors i representants del sector forestal.
Durant les jornades s’han tractat temes com la despoblació del territori forestal, els reptes del canvi climàtic en els espais rurals i urbans, els productes forestals no fusters o el paper de les diputacions provincials i administracions locals front als reptes demogràfics i climàtics.

Algunes de les conclusions més destacades han sigut la necessitat de que es modifique la lley 43/2003 de Montes que encara manté que els montes d’utilitat pública propietat dels municipis són gestionats per les Comunitats Autònomes.

La modificació de la llei estatal que obliga als propietaris forestals, públics i privats, a mantenir les seues terres en perfectes condicions de conservació ambiental sense ninguna compensació al respecte i la relació de majors recursos per al pilar 2 de la PAC i el pagament per serveis ambientals contemplats en el reglament comunitari des de 2006 han sigut altres de les conclusions del congrés.

El IV Congrés esMontañas ha acollit també la presentació dels treballs de la Comissió Forestal formada per esMontañas i Amofur, així com l’assemblea general de l’Associació, on es van presentar el resultats del projecte SostMontañas realitzat gràcies a les ajudes de la Fundació Biodiversitat.