Equips d’ESO d’Atzeneta i Vilafranca participen en un estudi científic sobre la salut del sòl

126
PUBLICITAT

La Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana de la Universitat Jaume I de Castelló ha repartit més de mig centenar de kits en centres de tota la província, entre els quals figuren Atzeneta i Vilafranca.

Els instituts participaran en la recollida de mostres del projecte Vigilants del sòl. És una iniciativa de ciència ciutadana de la Fundació Ibercivis i el Centre d’Investigació i Tecnologia Agroalimentària d’Aragó, de la qual la Universitat Jaume I es converteix en ambaixadora de nou al territori castellonenc.

El personal de la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana, coordinat pel professor Lluís Martínez, ha repartit durant els mesos de desembre i gener els equipsde treball, integrats per aigua oxigenada, un cilindre, un mall, una pala i tres indicadors de pH, en centres de Borriana, Borriol, Onda, Sagunt, Castelló de la Plana, Nules, Torreblanca, Benicàssim, Segorbe, Benicarló, l’Alcora, Almassora, Atzeneta, Vilafranca, Betxí i Vila-real, molts dels quals han participat en un taller explicatiu celebrat a l’UJI amb personal d’Ibercivis.

Durant el taller, els participants han pogut conèixer la importància de conservar i mantenir la salut del sòl per a un futur sostenible. Han repassat el procediment per la recollida de mostres i com compartir les dades recollides per a la seua posterior anàlisi.

Aquesta és la segona vegada que la Universitat Jaume I de Castelló fa d’ambaixadora de la Fundació Ibercivis en un projecte de ciència ciutadana. En la primera, els participants van estudiar la qualitat de l’aire del seu entorn a través de la cura durant tres mesos d’una planta de maduixa, en concret, la presència de metalls pesants en les seues fulles, algunes de les quals van ser enviades per a la seua anàlisi.

Ciència ciutadana

El sòl és una mescla de minerals, aire, aigua i matèria orgànica, un dels recursos naturals més dinàmics i importants del planeta. Gaudeix de bona salut quan és capaç de funcionar com un ecosistema viu que manté plantes, animals i éssers humans i augmenta la seua resistència al canvi climàtic. El projecte «Vigilants del sòl» vol conèixer la salut del sòl d’Espanya i per això necessita l’ajuda de la ciutadania per a recollir mostres de tota la geografia espanyola.

Els participants en el projecte s’encarregaran d’arreplegar mostres de sòl del seu entorn, que també analitzaran per a conèixer-ne l’estat de salut. Els indicadors per al diagnòstic són el seu índex de cobertura, la compactació, la capacitat d’infiltració d’aigua, el pH, la diversitat de macrofauna i la presència de cucs de terra i de matèria orgànica. Els resultats obtinguts en cada zona geogràfica serviran per a elaborar un mapa nacional.

El projecte ha obert la participació als centres educatius a partir d’educació secundària, però també ha previst la recol·lecció de dades en zones rurals i busca la participació d’un públic adult, fins i tot persones de la tercera edat. Compta amb una App, Geonity, que permet incloure els resultats obtinguts i geoposicionar el lloc analitzat.

Les dades recopilades contribuiran a la creació d’un mapa nacional que mostrarà la salut del sòl a Espanya i que estarà a l’abast de tots. Aquest mapa aportarà dades no sols a la comunitat científica, sinó també a la mateixa ciutadania. D’aquesta manera, el projecte complirà el seu objectiu d’empoderar la ciutadania cap a una major participació en la presa de decisions socials i polítiques més sostenibles en els seus entorns de vida.

Vigilants del Sòl està coordinat per la Fundació Ibercivis i el Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d’Aragó (CITA) i compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació.