Entre el 7 i el 9 d’octubre Xert acull les XVI Jornades d’Estudi del Maestrat

797
PUBLICITAT

Els dies 7, 8 i 9 d’octubre el Centre d’Estudis del Maestrat celebrarà també a Xert les XV Jornades d’Estudi del Maestrat que des de fa més de trenta anys organitza bianualment amb la intenció d’aplegar estudiosos i estudis per analitzar la història, el patrimoni i la cultura del Maestrat.

El programa de les Jornades d’Estudi del Maestrat es desplega al llarg dels tres dies habituals. Divendres 7 d’octubre intervindrà el catedràtic de geografia Joan F. Mateu, que presentarà la ponència “Xert, vist per J. Landerer”, i s’inaugurarà l’exposició “Terra de Bandolers”, un recorregut pel bandolerisme del Maestrat en el marc de la diòcesi tortosina.

Dissabte, dia 8, el professor emèrit del Departament de Geografia de la Universitat de València, Vicenç M. Rosselló, parlarà sobre “Quatre viles planificades medievals” i a continuació els investigadors inscrits oferiran les seues comunicacions a tots els assistents, sobre diferents temes relacionats amb l’art, la natura, la història i les tradicions dels pobles del Maestrat. La jornada de dissabte acabarà amb l’actuació del Grup de danses la Barcella de Xert.

Diumenge, 8 d’octubre, el professor Vicent Royo oferirà la conferència “Construir i ocupar el territori. La gènesi de la frontera septentrional del Sharq Al-Andalus, des de la perspectiva cristiana (s. XII-XIII)”. En acabar la ponència, es visitarà l’ermita de Sant Pere de la Barcella, guiada per Arturo Zaragozá, i el conjunt hidràulic del Molinar, guiada per Francesca Segura. A continuació, el dinar de germanor i el lliurament dels premis d’investigació que convoca amb motiu de les Jornades l’ajuntament de Xert, dotats de 200 i 100 euros cadascun, clouran les XV Jornades d’Estudi del Maestrat.