El passat 25 de maig a Vilafranca van caure 112 litres en forma de granís. El poble va quedar cobert per una capa de 20 centímetres. Dimarts passat a Morella van ser 93 els litres caiguts en forma de pluja i calamarsa. Ports, el massís del Penyagolosa i el Maestrat Terol són terra de tempestes. De fet, segons les dades d’Aemet, és la zona d’Espanya on es registren més descàrregues de llamps.
A més, durant l’estiu meteorològic hi ha tempesta un de cada tres dies. La probabilitat de llamps, trons i pluja intensa és més freqüent als Ports que en cap altre territori de la Comunitat Valenciana i, possiblement, d’Espanya. De fet, els mateixos meteoròlegs apunten que no és d’estranyar que es produeixin aquest tipus de fenòmens atmosfèrics localitzats.
Des de 2002 fins a 2013 en Ports es registra una mitjana d’entre 10 i 11 tempestes durant els mesos de juny, juliol i agost. Si bé el nombre descendeix al setembre i maig no és menys cridaner. Al setembre es registren una mitjana de 8 tempestes diàries, mentre que al maig el nombre supera les 7. Les dades d’Aemet dels corroboren des Iberdrola i Red Eléctrica. Sobre les xarxes de distribució es registren nombrosos impactes i és, a la zona dels Ports i el Maestrat, on hi ha major concentració de raigs sobre les línies de mitja i alta tensió. De fet, dimarts passat sobre els caps dels morellans van caure 93 litres per metre quadrat. A pocs quilòmetres de distància, a l’estació SAIH de la Confederació de l’Ebre la xifra era de 40, mentre que aigües avall del Riu Bergantes, a Sorita, la precipitació no va superar els 11 litres per metre quadrat.
Per la vesprada, abans que s’iniciés el període de tempestes, Aemet feia una previsió de la possibilitat de descàrregues elèctriques. El centre d’atenció també se situava en les muntanyes castellonenques.