Els XI Premis Maestrat Viu reconeixen la tasca de l’historiador Emili Ferrando i d’Amics del Bureo d’Albocàsser

95
PUBLICITAT

L’historiador Emili Ferrando Puig, autor d’una obra dedicada a la investigació sobre la vida rural de Benassal, i el col·lectiu Amics del Bureo d’Albocàsser, promotor i actualitzador de la festa de ball tradicional al Maestrat, rebran els guardons el dissabte

El lliurament, programat a l’ermita dels Socors de Càlig, reconeixerà amb el Carles Salvador 2024 la tasca de l’historiador, conegut per promoure la investifació a través de les fonts orals al Maestrat. El foment de la vida rural, les migracions i el paper de la dona en el món laboral són pilars de les seues investigacions, marcades també per la seua tasca com a docent.

El jurat destaca el seu activisme cultural i un caràcter social i profundament democràtic que ha defensat en les nombroses entitats socials en les quals ha col·laborat. Al seu poble, és fundador del Grup de Recuperació de la Memòria del Segle XX de Benassal, ha presidit l’Associació Benassal segle XXI i en l’actualitat imparteix també un mòdul de cerámica al centre penitenciari d’Albocàsser.

Per la seua part, el grup Amics del Bureo d’Albocàsser rebrà el premi Pere Labèrnia 2024 per la seua defensa de les festes populars tradicionals del Maestrat durant més d’una dècada. L’entitat actua com a punt de trobada de músics i balladors del Maestrat i del País Valencià, l’Aragó, Catalunya, les Illes Balears i Occitània, exemple de recolzament al patrimoni musical i del ball. Reivindiquen així les antigues reunions entre el veïnat durant el mesos d’hivern per a tocar i ballar.

La seua tasca ha permès fixar en el calendari d’Albocàsser la festa de l’Oferta, ara Bureo de l’Oferta, que suposa tres hores de ball i, a més, un interés per la gastronomía popular. De fet, des de 2014 programa també l’elaboració del Rotllo de l’Oferta i, dos anys després, l’olla del Maestrat com a plat principal en el dinar de germanor de músics i balladors com a mostra de la riquesa gastronòmica de la comarca.

Per a assistir a l’acte de lliurament dels premis i al sopar, és necessari inscriure’s en el formulari https://www.maestratviu.org/2024/05/15/lliurament-i-sopar-premis-maestrat-viu-2024-calig-inscripcions/.