Els veïns de Tírig preparen la coqueta de Sant Antoni

205
Elaboració de la coqueta de Sant Antoni a Tírig
Elaboració de la coqueta de Sant Antoni

Els veïns de Tírig s’han reunit hui per a elaborar la coqueta de Sant Antoni, com a acte previ als que arribaran el cap de setmana vinent. Els més majors del poble guien a la resta en la confecció dels centenars de coquetes que s’han de fornejar. El cordonet, l’acabat del perímetre trenat de la mateixa pasta, és un tret diferenciador respecte a dolços similars d’altres poblacions.

Elaboració  de la coqueta de Sant Antoni a Tírig
Coquetes de Sant Antoni

L’Associació Cultural, amb la col·laboració de l’ajuntament, organitza a Tírig la celebració en honor al patró dels animals. Els actes centrals tindran lloc el dissabte 28 de gener. L’encesa de les fogueres, la publicata, la processó, la representació de la Diablera o el ball amb l’orquestra seran alguns dels moments del cap de setmana.

El dia gran arrancarà amb l’esmorzar popular en el monument. I és que a les 12h està programada “l’arrossegà”. Els cavalls i matxos de tir arrossegaran els arbres per a la foguera des del Molí a la Plaça dels Oms.

Després, els organitzadors animen a que tots els veïns que vulguen preparen fogueres d’argilagues en la porta de sa casa per al pas dels dimonis de la vesprada.

A les 16h “l’esquellà” anunciarà la festa. Els xiquets i xiquetes recorreran la localitat, partint de la Plaça del Mercat, al so dels esquellots. Un berenar de prims i xocolata, i un contacontes recompensarà als participants.

I a les 18:30h, els dimonis prendran els carrers. El General Vulcà i la seua cort de dimonis, components de la Diablera i xiquets disfressats, aniran des de l’Església encenent les fogueres d’argilagues preparades pels veïns. A continuació arribarà el torn de l’habitual Publicata de Sant Antoni i la representació de la Diablera en la Plaça dels Oms.

Tot seguit, s’iniciarà la processó de Sant Antoni i la benedicció dels animals. La cita acabarà amb el tradicional repartiment de coquetes.

Les sardines torrades en la figuera, patrocinades pel consistori, donaran pas al sopar de saquet al pavelló, amb rifa del porc inclosa. Tancarà la festa el ball amenitzat pel grup-orquestra “Los de Ayer”.

Elaboració  de la coqueta de Sant Antoni a Tírig
Elaboració de la coqueta de Sant Antoni