Els titelles tornen als Ports del 15 al 24 d’agost

395
Portsxinel·la 2020
Portsxinel·la 2020
  • Arriba la 4a edició del Festival rural de titelles Portsxinel·la

La crisi provocada per la Covid-19 va provocar en abril l’ajornament del 4t Festival rural de titelles Portsxinel·la. Amb la ‘nova normalitat’ el festival té també noves dates per a la seua celebració que serà al mes d’agost, concretament del 15 al 24 d’agost.

Així les coses, les titelles tornaran a captivar a xiquets i no tan xiquets dels pobles de la comarca dels Ports amb companyies arribades d’Argentina, Mèxic, Colòmbia, Catalunya, Aragó i la nostra Comunitat.

La programació

En aquesta edició hi haurà activitats que es desenvoluparan al web www.festivalportsxinella.com, com és el cas del Taller de titelles bocones dels colombians Hermanos Castro, dividit en diferents episodis (15, 16, 18, 19 i 20 d’agost), o també el Taller de titelles objectes de Roberto White (21, 22, 23 i 24 d’agost). El 17 d’agost, a més, tindrà lloc el taller de titelles d’ombres de Valeria Giugleti que serà una trobada online amb places limitades, així que serà necessària la inscripció prèvia (eclipticadart@gmail.com). I el mateix dia es presentarà a través del web del festival el llibre “Els Titelles del País Valencià” de Jaume Lloret. La cita és a les 19h.

Quant als actes presencials, el 15 d’agost s’obrirà el teló del festival. Així, la Sala de Teatre Carles Pons de Vilafranca veurà a les 19.30h la representació de “Criaturas particulares” a càrrec de Roberto White, de doble procedència basca i argentina. Benassal tindrà dos representacions, una als voltants de la Plaça dels Xorros a les 21.30h amb la cercavila “Éssers” de la companyia valenciana Lapinzón; i a les 22h al poble, a la plaça de l’Ajuntament, amb l’espectacle “No toques mis manos” de la catalana-argentina Valeria Giugleti. La jornada acabarà al Gastro Bar Ring de Cinctorres a les 23h amb “Tritragedias” dels aragonesos Teatro Arbolé.

L’endemà a Castellfort podran gaudir amb “L’ànec lleig” de la companyia valenciana Teatre a mà. Serà a les 12.30h a la plaça de l’Ajuntament. A la vesprada a les 19h el festival arriba al Teatre Municipal de Morella amb “Sombras de Cine”, de Valeria Giugleti. I a les 20h la representació serà a la plaça del Pou de Cinctorres. “5 lobitos” és l’obra que posarà en escena Teatro Arbolé. Forcall serà, a la mateixa hora, la següent parada del festival. Al Convent d’en Blai Berga es podrà assistir a l’espectacle de titelles “Criaturas particulares” de Roberto White. Todolella tancarà el dia al Saló de festes amb la representació a les 22.30h del “Xou de la Sra. Asunción”, dels valencians Teatre Conino Gurillo.

El dimarts 18 a les 20h, els carrers de Forcall seran la seu de la cercavila “Éssers” de Lapinzón. El mateix espectacle farà parada l’endemà als carrers de Morella, també a les 20h.

I el 20 d’agost es podrà veure “Les tres porquetes”, dels valencians Xarop teatre, a l’Espai Firal de Morella. Serà a partir de les 18.30h. El festival es desplaçarà a les 20h a la plaça del Pou de Cinctorres on els assistents podran gaudir de “El retorn dels Pultxinel·lis”. “El panadero y el diablo”, per últim, tancarà la jornada a la plaça de l’Ajuntament de la Mata de la mà de la companyia hispano-mexicana Matatena Teatro.

La plaça de l’Ajuntament de Palanques acollirà el festival el 21 d’agost. Allí es representarà a les 20h “El Mag d’Oz”, a càrrec dels catalans Titelles Vergés. La pròxima parada del festival serà a les 20h a la plaça de l’Ajuntament de Villores. “El peix d’or” dels catalans Binixiflat és l’obra prevista. I a la mateixa hora però a la plaça d’Herbers es podrà gaudir amb la “Història còmica de la nostra història” de Teatre Conino Gurillo. L’obra “El panadero y el diablo”, de Matatena Teatro, farà parada a la plaça de Sant Antoni de Vallibona a les 20.30h. I “L’ànec lleig”, de la mà dels catalans Teatre La Puntual arribarà a les 22h a la plaça de l’Ajuntament de Benassal.

El 22 d’agost hi haurà una altra oportunitat de veure “L’ànec lleig” de Teatre La Puntual, aquesta vegada també a les 22h però a la plaça de l’Ajuntament de Sorita.

La darrera jornada amb representacions de titelles als pobles, ja que l’endemà el darrer acte és online, serà el 23 d’agost. “El gegant sempre té gana” de Binixiflat s’arrimarà a les 12h fins al Saló de festes de Todolella. La mateixa companyia representarà a última hora de la vesprada, 20h, “El peix d’or” a la plaça de l’Ajuntament de Portell de Morella. I Vilafranca tancarà la jornada amb “L’ànec lleig” de Teatre La Puntual a la plaça de l’Església.