Els secrets de Victòria i Esperança

826
Els secrets de Victòria i Esperança
Els secrets de Victòria i Esperança
PUBLICITAT

En l’Alt Maestrat, en els termes de Culla i la Torre d’en Besora, es troba un dels majors tresors de la província. Les mines Victòria i Esperança formen el conjunt històric del Parc Miner del Maestrat en el qual ara ens endinsem.

Després d’haver romàs tancades durant els mesos d’hivern, les galeries tornen a obrir les seues portes als intrèpids visitants que cerquen conèixer una mica més sobre la història de la província. El nostre viatge pel paratge natural de “La Fontanella” i les mines de ferro comença en el terme municipal de la Torre d’en Besora, a l’entrada de la mina Esperança, on pugem a un tren miner que ens porta fins a la bocaentrada de la mina Victòria.

El viatge amb tren ens delecta amb precioses panoràmiques de la comarca del Maestrat i ens posa en situació per a la nostra visita. A la nostra arribada a Victòria ens convertim en miners i, amb el casc posat, comencem el nostre viatge subterrani per les galeries. Sempre acompanyats per un guia que ens explica els secrets de les mines i ens alerta dels trams en els quals cal anar amb major precaució, recorrem les galeries que uneixen tots dos municipis.

La nostra visita comença amb una projecció audiovisual en la qual ens expliquen per a què servien les mines i com era la vida d’aquells que diàriament anaven a la mina a treballar. Així, coneixem la història d’aquells homes que durant el segle passat s’endinsaven en les galeries per a extraure el ferro que s’enviava als forns de Sagunt per a ser fos.

Durant el recorregut, d’aproximadament 2 quilòmetres, passegem per les mateixes galeries que antany es recorrien per a treballar i coneixem els perills als quals aquells homes s’enfrontaven. Ambdues mines estan adequades per a la seua visita, de manera que persones de qualsevol edat puguen gaudir d’elles, i consten de diferents elements que ens ajuden a endinsar-nos en la història.

Eines, carretons, becs… I infinitat més d’utensilis deixats allí pels miners quan es va decidir tancar la mina són ara part d’una visita que mostra la història d’un poble. Les projeccions audiviosuals ens acompanyen durant tot el trajecte i ens mostren imatges del treball i la vida en les mateixes.

Els secrets de Victòria i Esperança
Els secrets de Victòria i Esperança

Victòria i Esperança guarden secrets que, si pares esment, pots arribar a escoltar. De galeria en galeria escoltem sons propis de la mines i uns altres de l’exterior. Diferents altures i amplàries en les galeries ajuden a conèixer com era el dia a dia en elles. Per a nosaltres, és un viatge per la història entre naturalesa d’unes dues hores de durada per a aquells que allí van treballar són part de la seua vida.

Reserves
Tots aquells que vulguen conèixer el Parc Miner del Maestrat poden posar-se en contacte amb el centre a través de la seua pàgina web o xarxes socials i reservar dia i hora de visita. Les galeries estan obertes tots els caps de setmana i festius i de dilluns a divendres per a visites concertades d’escolars i altres col·lectius i entitats privades.