Continuarà pujant el preu de l’oli? El programa investigació d’À Punt, la radiotelevisió valenciana, tractarà de resoldre el dubte aquest dilluns 16 d’octubre: ‘L’oli: especulació o crisi?
En els últims mesos, el preu de l’oli d’oliva s’ha disparat i ha fet saltar les alarmes entre els consumidors. A què es deu aquesta pujada? Qui s’està beneficiant? El programa de reportatges d’investigació d’À Punt indaga en la vertadera raó que s’amaga després de l’oli: Crisi o especulació? La resposta en Zoom, aquest dilluns 16 d’octubre a les 22 hores.
Fa només quatre anys, comprar la varietat verge extra eixia per una mitjana aproximada de tres euros el litre. Actualment, comprar aquest mateix oli és tres vegades més car, frega els 9,61 euros. La mateixa garrafa de cinc litres ha passat de costar 37 euros a aconseguir els 64 en el mateix establiment. Tot només en el transcurs d’un mes.
La sobtada pujada i canvi de preus de l’oli d’oliva està en el punt de mira dels lladres. I més ara, que l’oliva està a punt de ser collida, és el moment més sucós per als assaltants. El pròxim episodi de Zoom parlarà amb un agricultor al qual li han robat la seua collita fins a 15 ocasions. Com ho fan? Què poden fer els llauradors?
Així i tot, el problema no sols està en els robatoris, també s’afigen els fraus. En què ha de fixar-se el consumidor per a no ser enganyat?
Zoom donarà resposta a la incògnita sobre si el preu de l’oli ha tocat sostre ja o continuarà pujant. El futur no sembla massa optimista i, per si no fora prou, els fons d’inversió han entrat en aquest gran negoci. Com veuen els nostres productors el futur de l’oli valencià? Els preocupa que els fons entren en aquest territori?
Després, el documental ‘Les mans del Genovés’
Després de Zoom, À Punt emetrà dos documentals. Primer, Les mans del Genovés, un treball audiovisual que retrata la figura del pilotari Paco Cabanes, el Genovés, un home que es va convertir en ídol de carrers i trinquets i un referent indiscutible del món de la pilota valenciana. Les seues mans dures, deformades, implacables i màgiques, representen la nostra identitat com a pocs altres símbols ho podrien fer.
A continuació, la radiotelevisió pública programa Maneres de viure. Ací, un grup de persones amb diversitats funcionals i intel·lectuals forma les seccions d’esport inclusiu d’un club de futbol de Primera Divisió: el Llevant UE. Al llarg d’una temporada de competicions, seguim les seues històries i coneixem les seues vides, les seues inquietuds personals, familiars i professionals. A través del futbol de paràlisi cerebral, l’escola de discapacitat intel·lectual, l’hoquei sobre cadira de rodes elèctrica i els esportistes paralímpics, som testimonis dels valors de l’esport inclusiu: els vertaders valors de l’esport.