Els ramaders transhumants mantenen viva la Ruta del Llosar travessant Xert, Catí, Ares i Vilafranca

948
Vaques a Vilafranca
PUBLICITAT
1-TRASHUMANCIA
Parada al barri d’Anroig

La transhumància va travessant segles, camins de ferradura i carreteres sense perdre sendera . Aquests dies un ramat de vaques avilenyes ha travessat el Baix Maestrat, l’Alt Maestrat i els Ports per endinsar-se avui a la província de Terol.

Generació rere generació, des de Fortanete fins Ulldedona, o des d’Ulldecona fins Fortanete, amb ovelles o vaques, la família de Lionel Martorell ja és clàssica en els camins.

Quatre dies de camí entre la costa i les muntanyes de les serres de Terol . De poc més de 100 metres a més de 1.300 d’alçada, un notable contrast en menys d’una setmana. Quan arriba maig les vaques que han passat l’hivern a Tarragona són guiades pels pastors a través de l’anomenada Ruta del Llosar, que pren el seu nom a l’ermitori de la Mare de Déu del Llosar de Vilafranca. Travessen Sant Rafel del Riu, Traiguera, Xert, Catí, Morella, Ares i Vilafranca, per entrar a Aragó pel pont de la Pobla del Bellestar, sobre la Rambla de les Truites. Els ramats recorren les antigues vies pecuàries, algunes de les quals han estat asfaltades. Però com a La Castellana de Madrid els animals i els pastors tenen preferència sobre els automòbils. Ells van arribar abans i donen menjar als que van sobre els cotxes.

4-TRASHUMANCIA XERT
Vaques i pastors a Xert

Amb bestiar boví la ruta és més ràpida que amb les ovelles. L’ascensió es produeix abans que arribe la calor a la zona costanera que les pastures la comencen a reverdir en les altures de les muntanyes de Terol.

Recorrent el camí caminant s’assumeix el que ara es diu ” benestar animal”. En el recorregut les vaques acaben exhaustes, però no pateixen l’estrés d’anar camió amunt camió baix. En el traçat dels pastors han d’atendre algun part. Per a això s’ajuden dels vehicles que transporten mare i vedell.
En el recorregut transhumant no falten els acompanyants. Tots els anys hi ha voluntaris disposats a sumar-se a aquest camí ancestral, que trepitja l’antiga Via Augusta per després vorejar la N – 232, travessar els carrers de Xert i introduir a la Rambla Cervera.

En els dies vinents el trànsit de bestiars serà continuat. Els ramaders que transporten ovelles acostumen a agrupar-se per economitzar esforços. A l’interior l’arribada del bon temps la marca el pas del bestiar.

5-TRASHUMANCIA XERT2
Vaques i pastors passant per Xert