Els ramaders pateixen el descens de demanda de carn de corder

864
Julio Bayot, pastor d'Ares del Maestrat
Julio Bayot, pastor d'Ares del Maestrat
PUBLICITAT

Mentre als supermercats d’arreu de l’Estat espanyol s’esgoten les existències, fet provocat pel pànic envers la pandèmica mundial de salut causada pel Coronavirus, els ramaders dels Ports i l’Alt Maestrat pateixen per la rendibilitat dels seus negocis.

La demanda de carn, en especial, la de corder, s’ha vist greument afectada per aquesta crisi sanitària. Les ventes d’aquesta carn han caigut en picat en les últimes setmanes, concretament des que es va decretar l’estat d’alarma i el confinament amb el corresponent tancament de bars, restaurants i hotels, sent aquests establiments els principals compradors d’aquesta carn.

Durant la jornada laboral, els ramaders no noten els efectes provocats per l’estat d’emergència: treballen en solitari en finques i masos a entorns rurals. Ara bé, quan arriba el moment de tractar amb els compradors, sí que noten els efectes econòmics que agreugen la imminent crisis pel COVID-19.

A aquesta situació s’afegeix la problemàtica de que els intermediaris van rebaixant el preu dels animals i els ramaders han d’acabar venent els corders al preu que volen els compradors.

A més, la carn de corder no és gaire habitual en el consum domèstic, però té molta demanda en establiments hotelers i turístics. Degut al tancament d’aquests, el consum de corder ha caigut a pràcticament 0 d’una setmana a una altra.

Recentment, la Generalitat Valenciana ha anunciat unes ajudes immediates i directes per a autònoms que, o bé han vist cessada la seua activitat degut a l’estat d’alarma, o bé han vist reduïda en un 75% la seua facturació. La ramaderia, però, és un sector molt irregular en quant a ingressos, i els ramaders mostren la seua preocupació per poder demostrar aquesta reducció.

Si ja de per si, el sector ramader es limita a sobreviure més que a pretendre treure grans beneficis de les explotacions, ara més que mai està patint aquesta crisi mundial.