Els quintos d’Albocàsser segueixen la tradició del ‘Cant de Les Cartes’

529
Cant de les Cartes a Albocàsser
PUBLICITAT

Ahir a la nit, els quintos d’Albocàsser van protagonitzar una edició més del tradicional ‘Cant de Les Cartes’. Aquest costum, tan arrelada en la localitat des de fa més de 150 anys, va reunir desenes de veïns i veïnes en la plaça d’església, on quatre quintos van cantar cobles relacionades amb la Passió del Senyor i Dolors de la Mare de Déu. Així doncs, cada quinto tenia associat un pal de la baralla espanyola. En acabar aquest cant es va donar pas a les ‘Albaes’, les quals s’ofereixen a les dones solteres de la localitat.
 
La tradició d’aquesta festa es remunta al 1870, segons documents recollits de l’Arxiu Parroquial. Un soldat d’Albocàsser destinat a Cuba va resar amb la baralla de cartes espanyola com a substitució del típic rosari. Després de ser arrestat i processat en judici per aquesta pràctica, la seva explicació el va absoldre i va començar una tradició al seu poble natal.
 
Aquest matí continua la festivitat del Dia de la Puríssima amb la Santa Missa. La rondalla cantarà les històriques cobles en honor a la Mare de Déu juntament amb la Banda de Música local en un recorregut pels carrers d’Albocàsser. Els Quintos, en aquests dies de celebració, acudeixen casa per casa per a demanar la ‘captà’, obsequis i regals del veïnat que els permet pagar els festejos que organitzen.