Els problemes de la línia de Molt Alta Tensió entre Almassora y Morella

1515
Estació transformadora de Fraiximeno, al terme de Morella
PUBLICITAT

– La IARC estableix que el nivell del camp magnètic generat per aquestes línies sobrepassa els límits saludables per als humans

La instal·lació de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) de doble circuit de 400 kV entre Morella i Almassora que Xarxa Elèctrica d’Espanya continua en marxa. La infraestructura creuarà 17 termes municipals de les comarques de Castelló.

L’Agència Internacional per a la Recerca sobre el Càncer (IARC), pertanyent a l’Organització Mundial de la Salut (OMS), estableix que el nivell del camp magnètic generat per una línia elèctrica de 400 Kilovolts, com és la línia de Molt Alta Tensió (MAT) Morella-La Plana, és de 0,3 microtesles, límit que sobrepassa el màxim de 0,1 microtesles. I és que a partir d’aquesta xifra es considera risc carcinogen en éssers humans. A més, La Subdirecció General d’Avaluació Ambiental ha detectat 110 edificacions al llarg del traçat de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) Morella-la Plana que quedaran exposades a un flux magnètic “possible carcinogen” d’elles 19 tenen un ús principal com a habitatge.

El traçat de la MAT discorrerà pels municipis com Almassora, Castelló, Borriol, Sant Joan de Moró, Vilafamés, la Vall d’Alba, Les Useres, Culla, Atzeneta del Maestrat, la Torre d’en Besora, Benassal, Vilafranca, Ares del Maestrat, Castellfort, Cinctorres i Morella. Segons La Societat Espanyola d’Ornitologia afirma que tots aquest municipis es veuran afectats per l’impacte mediambiental, així com un impacte directe en les espècies de la zona. La Societat ha publicat que moren anualment a Espanya un milió d’ocells per impacte i electrocució.

Ara, el portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha registrar al Senat una moció exigint al Govern paralitzar la tramitació del línia; petició que el grup demana des de 2016.