Els Ports inaugura 2018 sense Samu a la nit

298
Unitat Samu de Vilafranca
Unitat Samu de Vilafranca

-La promesa que a final de 2017 s’ampliaria la dotació de Vilafranca i es crearia la de Morella no s’ha complert

Els Ports i l’Alt Maestrat han entrat en 2018 amb una Samu -la que té base a Vilafranca- que únicament presta servei entre les 8h del matí i les 8 h de la nit. No s’ha complert l’anunci de la Generalitat Valenciana, pel qual s’apuntava que durant l’any que va acabar abans d’ahir la unitat de Vilafranca passaria a ser de 24 hores i es crearia una nova base operativa a Morella, també amb servei permanent.

Tot i la convocatòria de la directora territorial, qui es va desplaçar a Morella per anunciar les 24 hores als alcaldes i malgrat l’anunci del president de la Generalitat, en una visita estival a Vilafranca, el servei d’atenció mèdica urgent segueix només operatiu en les hores diürnes.

Durant l’any es van anunciar moviments per cobrir les places de personal i mitjans necessaris, però el Samu no ha arribat. Han passat dos anys i mig des que l’actual Consell va prendre possessió i la sitaución no ha variat respecte a com la va deixar el PP al juny de 2015.

-Un Samu maltractat

El Samu va arribar a Vilafranca amb un servei de 14 hores diàries. El PP, en plena etapa de retallades, va intentar eliminar el servei. La protesta ciutadana ho va evitar. No obstant això, no es va poder evitar que passés de 14 a 12 hores diàries, que és com es manté en l’actualitat. Des de l’arribada de PSPV i Compromís al Consell des dels ajuntaments es continua reivindicant que el servei de la base de Vilafranca sigue permanent, i no només de 12 hores diàries. Serà en 2018 quan haurà d’arribar.

-Servei a Terol

El Samu de Vilafranca no només presta servei a la comarca dels Ports i l’Alt Maestrat. En virtut dels acords de cooperació sanitària entre Aragó i la Comunitat Valenciana també serveix d’unitat d’emergències a les comarques de Gúdar Javalambre i el Maestrat de Terol. D’aquesta manera els pobles de Terol tenen a pocs quilòmetres un servei que, si arriba des de Terol, està a 100 quilòmetres de distància.