Els Ports i l’Alt Maestrat viuen Sant Antoni

1060
Santantonà de Forcall
PUBLICITAT

La festa medieval del foc; la del patró dels animals… la festa de Sant Antoni es viu intensament aquest cap de setmana en desenes de municipis dels Ports i l’Alt Maestrat. D’aquesta forma, durant tota la fi el setmana se succeeixen diferents activitats per a tots com la benedicció dels animals i repartiment de les coquetes, misses en honor al sant i, com no, les esperades ‘cremà’ de les fogueres i barraques amb els dimonis i els sants.

-Sorita
Ahir a la vesprada va tindre lloc a Sorita el moment de vestir la barraca i muntar la foguera. A les 18h es va celebrar l’esperada encesa de la foguera davant a l’atenta mirada dels veïns.

A la nit va arribar la benedicció dels animals i el tradicional ‘bandeig del gall’. El moment més esperat de Sant Antoni va arribar amb la diablera i l’encesa de la barraca. La festa es va allargar fins a la matinada de hui amb la discomòbil Bandalay a la Casa de Cultura.

A les 13h de hui se celebrarà la missa en honor a Sant Antoni Abat a la qual seguirà un dinar popular en la plaça de l’església.

-Morella
Encara que els dimonis van prendre Morella el divendres a la nit, la festa de Sant Antoni va continuar ahir. D’aquesta forma, els Gaiteros van despertar al poble a les 9.30h. A continuació va tindre lloc la pujada del Sant des de la Confraria fins a la Basílica Arxiprestal a la qual va seguir una processó i la missa cantada pel Cor parroquial dirigit per Julian Pastor.

En acabar es va baixar al sant i es va repartir el ‘panoli’. Ja a la vesprada, sota l’atenta mirada de centenars de persones es van representar ‘El Contrabando’, ‘La Sembrà’, ‘La Llaurà’ i ‘El Mondongo’ amb la col·laboració dels Gaiteros de Morella. La jornada va acabar amb l’actuació del Trio Trévol i la discomòbil AQM en l’Espai Firal.

-Forcall
Forcall viu aquest cap de setmana la que és una de les celebracions antonianes per excel·lència: la Santantonà que compta amb els reconeixements de Festa d’Interés Turístic Autonòmic i Bé d’Interés Cultural.

D’aquesta forma, A les 00.00 del divendres els majorals van iniciar la festa encenent els troncs. Ja al matí, a les 07h, va ser ‘l’esquellot’ que va donar la volta pel poble i a les 08h els dolçainers i tabaleters van celebrar la ‘despertà’. Al migdia la plaça Major va acollir el ritual de la Plantà del Maio i la Clavada de les Costelles.

A la vesprada, a les 15h es va revestir la barraca. A les 19h a la Sala Noble de l’Ajuntament va ser la presentació del Cremaller d’Honor. El moment més esperat de les celebracions va arribar a les 21.30h quan la comitiva de la Santantonà va eixir de la plaça Major per a recórrer els carrers visitant les cases dels majorals on van ser convidats a coquetes, rotllets, anís i moscatell. A les 23h davant de centenars d’ulls atents va tindre lloc en la plaça l’encesa i cremà de la barraca a càrrec del Cremaller d’Honor amb la intervenció dels ‘cremallers’ i tota l’atenció posada en ‘el despullat’, ‘la filoseta’ i ‘els botargues’ disparant coets borratxos i cremant als sants en la foguera. Després van eixir en processó dels mascles, a la porta de l’Església es van beneir als animals i a casa dels majorals es va repartir la coqueta de mitja lliura. La festa va durar fins a altes hores de la matinada amb l’Orquestra Nexus i la discomòbil DML.

En la jornada d’ahir es va celebrar el Dia de Sant Antoni. A les 08h es va dir a l’oració i van sonar les campanes. A continuació ‘despertà’, missa en honor a Sant Antoni i processó. En acabar va haver-hi una concorreguda cercavila amb gropes pels carrers del poble amb l’acompanyament de les dolçaines i els tabals i l’actuació de la Rondalla Les Folies.

A la vesprada, va ser el moment d’emular la ‘plantà’ i la ‘sembra’ amb desfilada de disfresses i de representar la Vida del Sant. A la nit, va haver-hi Ball Rodat i música i ball amb l’Orquestra Vertigen i la discomòbil DML.

La jornada de hui començarà a les 08h amb el rostit de les xulles que se serviran per a tots els assistents a partir de les 13h. Des de les 16h se celebraran ‘Els Botets’ amb jocs infantils i carreres.

La festa continuarà demà amb la missa en honor als difunts i el nomenament dels majorals 2020.

-Vilafranca
Ahir es va viure a Vilafranca el Dia de la Malea. Al matí, des de la Mancomunitat es va eixir a la muntanya per a recollir la malea on, a més, es va celebrar un menjar de germanor per a tots els participants.

A la vesprada, a les 15.30h va ser l’entrada de la ‘malea’ i el tradicional ‘Alto’ en el Rellotge amb la representació del diàleg entre el guarda forestal i el cap dels ‘arrieros’ de la Malea i dites tradicionals sobre l’actualitat del municipi. Seguidament va tindre lloc una ronda pel poble amb la Rondalla de Vilafranca. La jornada va continuar a les 18.30h amb la representació de l’Acte-Sacramental de la Vida de Sant Antoni Abat i del Sainet ‘Els badalls de la fam’ a la Casa de la Cultura. L’acte més esperat de la jornada va ser a la nit. Els diables van prendre el poble i es va celebrar la tradicional ‘cremà de la barraca’.

Hui diumenge es viurà el Dia de Sant Antoni Abat. A les 10h serà la missa en honor al sant cantada per la Rondalla de Vilafranca. A continuació, arribarà l’esperada processó i benedicció dels animals enfront de la imatge de Sant Antoni al carrer Major. Res més acabar començarà la ronda de Sant Antoni en la qual participaran Sant Antoni, Luzbel i l’Angelet; el Grup de Rondalla i Ball de Vilafranca, els cantadors Roberto Pío i Lorena Larrea –guanyadors dels Premis Extraordinaris de Jota Aragonesa 2018- i les cavalleries.

-Villores
Les celebracions de Sant Antoni a Villores es van desenvolupar durant la jornada d’ahir dissabte. D’aquesta forma, va haver-hi un sopar popular a basa de carn a la brasa. Seguidament va ser la volta dels mascles i el repartiment de les coquetes en la plaça de la Vila. L’esperada Santantonà va ser ben entrada la nit, a partir de les 22.30h, amb el tradicional recorregut pel poble i l’encesa de la barraca. La festivitat va acabar amb ball i música a càrrec del grup *win’s i la discomòbil BMF.

-Benassal
La festa a Benassal es divideix entre ahir i hui. Així les coses, ahir al matí va haver-hi ‘rotllo i barretja’ a casa dels majorals i dinar popular en Les Tanyades. El menjar es va allargar per a donar pas a la ‘rossegada’ pels carrers del municipi i a l’encesa de la Foguera de Sant Antoni. La benedicció dels animals, el volteig de campanes i el repartiment de les coquetes van posar el fermall d’or a la jornada.

Per a hui diumenge està prevista la celebració de la missa en honor al sant a les 11h, seguida d’una processó i volteig de campanes. A les 13h se celebrarà el ‘acapte’. A la vesprada tradicionals ‘corregudes’ amb el lliurament de pollastres als guanyadors en la plaça de l’Ajuntament. La festivitat acabarà amb un Ball Plà des de les 17.30h que estarà amenitzat per la Banda de Música Font d’En Segures.

-Albocàsser
La jornada d’ahir a Albocàsser va estar protagonitza per les espectaculars Rossegades. D’aquesta forma, els cavalls de tir i els ‘arrieros’ van fer la seua impressionant i lloada entrada pels carrers del municipi amb l’arbre sense fulla, la carrasca i el carro carregat de malea durant el matí. A la vesprada, una vegada caiguda la nit es va encendre la foguera i ja a la nit, des de les 21h, es van beneir els animals, es va llegir la Publicata i es va repartir la coqueta.

La festa de Sant Antoni continuarà hui amb la missa major en honor a Sant Antoni a les 12h i les tradicionals ‘corregudes’ des de les 16h al carrer de la Font.

-Tírig
Les celebracions de Sant Antoni a Tírig es van desenvolupar durant tota la jornada d’ahir. Així, al matí va haver-hi un esmorzar popular amb torrada de carn a la qual va seguir la popular ‘rossegada’ i la preparació de les fogueres.

La festa va seguir a la vesprada amb la tradicional ‘esquellada’ en la qual els xiquets i xiquetes van recórrer els carrers de la localitat. Res més acabar va haver-hi un berenar a base de primes amb xocolate i un contacontes va amenitzar la vesprada. Els festejos van continuar amb l’encesa de les fogueres, la lectura de la Publicata i la representació de la Diablera.

A continuació, va tindre lloc la processó, la benedicció dels animals i el repartiment de les coquetes que es van elaborar durant el matí del dimecres. La festivitat de Sant Antoni va acabar amb un sopar de saquet en el pavelló, la rifa del porc i ball amb una discomòbil.