Els Ports fa una aposta integral en la prevenció de drogues amb el Pla Comarcal de Prevenció de Drogues

787
PUBLICITAT

PLA COMARCAL SOBRE DROGUES

Metges, treballadors socials, professors, associacions de pares, col·legis, la Guàrdia Civil, psicòlegs, xiquets i xiquetes, pares i mares, mestres … units per conèixer els riscos de les drogues i les addiccions. Els serveis socials dels Ports han posat en marxa El Pla Comarcal de Prevenció de Drogues. Es tracta d’una iniciativa multidisciplinària que ha dissenyat un complet programa formatiu perquè menuts, joves i, en definitiva, les famílies, prenguen consciència dels riscos que suposen tot tipus de adiccions: des de les clàssiques drogues fins a les tecnològiques.
L’arrel de la iniciativa es va gestar a l’Escola de Famílies que va posar en marxa Vilafranca Solidària que, en 2014 va plantejar un programa de treball dedicat als nens i els joves. Al voltant 70 famílies de més de 10 pobles dels Ports estan participant activament en les xerrades, classes, conferències i programes que es desenvolupen al voltant de Vilafranca, Morella i Forcall. Ana García, treballadora social de la Mancomunitat dels Ports, ha incidit en l’elevada participació, tenint en compte les característiques geogràfiques de la zona i la dispersió dels municipis.

La formació es desenvolupa a les escoles, els instituts de Morella i Vilafranca i mitjançant xerrades que reben els pares per part de metges, psicòlegs, educadors o els propis agents de la Guàrdia Civil. Es tracta d’onze sessions en què s’incideix en la importància de transmetre les emocions, la creació d’hàbits saludables, la utilització de les noves tecnologies i els riscos que pot comportar, l’ús i riscos de les drogues, la resolució de conflictes o la comunicació entre pares i mares amb els seus fills i filles.

La inscripció i participació de les famílies ha desbordat les previsions inicials. De fet, s’han adaptat els grups per atendre les peticions de participació. D’una banda els pares assisteixen a les sessions amb diferents especialistes. Mentrestant, a les escoles i IES es duen a terme els tallers en què nens i joves aprenen els riscos del tabac, l’alcohol, la marihuana i tot tipus de drogues. El Pla també està desenvolupant un actiu programa en les xarxes socials per compartir continguts, recursos i experiències. D’aquesta manera es fomenta la interactivitat. L’experiència també inclou sessions conjuntes entre pares i alumnes.