Els Ports és Sant Antoni

956
Presenten festes de Sant Antoni dels Ports
Presentacio
PUBLICITAT

– Comença la roda de Santantonades als Ports, amb les celebracions a Forcall i Villores

– Durant un mes, la principal festa de l’hivern serà la protagonista en els pobles dels Ports

– Els municipis dels Ports s’uneixen per promocionar la festa i aquest és el primer acte conjunt des de la presentació de la marca

Els Ports ha presentat la festa de Sant Antoni a Forcall. La comarca s’ha unit per difondre conjuntament les peculiaritats de la principal celebració de l’hivern, que convertirà al foc en protagonista durant més d’un mes. La roda de Sant Antoni comença aquest cap de setmana a Forcall i Villores i finalitzarà el 19 de febrer a Todolella. El president de la Mancomunitat Comarcal Els Ports, Toni Ripollés, l’Alcalde de Forcall, Santi Pérez, el president de l’Associació d’Empresaris Turístics, Joaquín Deusdad, el representant de la Confraria de la Santantonà de Forcall, Ximo Segura, i els primers edils de la comarca han presentat aquesta singular i arrelada celebració.

Santi Pérez ha afirmat que “una de les nostres senyes d’identitat és el Sant Antoni, festa arrelada i consolidada, que és un referent i que és un revulsiu turístic a l’hivern”. Toni Ripollés incidia que “és la celebració més singular de la comarca i és la principal festa de l’hivern”. Per la seva banda, Joaquín Deusdad, assenyalava que “Sant Antoni és l’exemple de promoció a seguir, perquè és on més ens reflectim els pobles, fent tots la nostra celebració i respectant la del poble del costat” i Ximo Segura ha destacat el valor cultural de la festa i apuntava que “és una font de coneixement inesgotable a la comarca”

El Sant Antoni és una de les festes més antigues de la comarca, l’origen es remunta a l’Edat Mitjana. Se celebra a gairebé tots els municipis i en tots manté elements comuns, però cada un té la seva singularitat. El més destacat de tots ells és el de Forcall, que compta amb la declaració de Bé d’Interès Cultural i de Festa d’Interès Turístic. La Santantonà és la principal festa de l’hivern i té al foc purificador com a element principal. Les barraques s’alcen imponents en les places principals dels pobles, abans de ser devorades per les flames i que els dimonis o les botargues ballen al seu voltant.

L’elaboració de pastes típiques, la representació de la Vida del Sant, les grupes, els actes solemnes i religiosos, les benediccions d’animals o els balls i festes també són elements típics d’aquestes festes.

Forcall obrirà les celebracions de Sant Antoni als Ports aquest divendres 13 de gener. Un dia després, també se celebrarà el de Villores. El proper cap de setmana, 20, 21 i 22 de gener, tindran lloc els de Morella, Vilafranca i La Mata. El 27, 28 i 29 de gener serà el torn de Cinctorres i, una setmana després, la primera de febrer, serà el torn de Vallibona. Aquest mes también tindrà lloc el d’Ortells i l’11 i 12 de febrer, Sant Antoni se celebrarà a Olocau del Rei i els dies 17, 18 i 19 de febrer, a Todolella.

Presenten festes Sant Antoni dels Ports

Presentació conjunta

Promoció conjunta de Sant Antoni

Els pobles dels Ports s’han unit, per primera vegada, per a realitzar la promoció de Sant Antoni de forma conjunta. Així, en la jornada d’avui han presentat aquestes festes a Forcall i han donat a conèixer tots els elements promocionals que s’han elaborat. Cartells conjunts, banderes que donaran la benvinguda a Sant Antoni a cada localitat, samarretes o fullets són algunes de les eines que contribuiran a promocionar aquesta festa. Aquests dies, els ajuntaments contactaran amb els majorals de cada localitat, perquè venguen samarretes amb la marca turística “Els Ports és Sant Antoni”, contribuint-se així a costejar les festes dels diferents pobles.