Els pobles dels Ports poden perdre 1 milió d’euros amb el nou decret d’energies renovables de l’Estat

243
Aerogeneradors
Aerogeneradors
Aerogeneradors

Cada any les empreses eòliques paguen 2,4 euros per quilowatt instal · lat als parcs eòlics dels Ports i el Palància. Als Ports Renomar ha recorregut aquest preu davant la Generalitat Valenciana després del nou decret de l’Estat que retalla les primes a les energies renovables. La Generalitat ha rebutjat el recurs, però admet que si Renomar finalment no paga, deixarà sense finançament la convocatòria d’ajuts que cada any destina als pobles que tenen aerogeneradors en els seus termes municipals. En el cas dels Ports dels municipis es podrien quedar sense gairebé 1 milió d’euros. Aquests diners els deixarien d’ingressar quan molts municipis ja tenen inversions pràcticament compromeses. En el cas del Palància seus pobles perdrien més de 400.000 euros.
El director general d’Energia de la Generalitat Valenciana, Antonio Cejalvo, ha manifestat als alcaldes de la zona que la Generalitat té intenció de cobrar el cànon a Renomar. De fet la Generalitat ja ha convocat l’ordre d’ajudes de 2014. No obstant això que arribin els diners o no dependrà de si les empreses eòliques, gestores dels parcs, paguen el cànon establert quan sí que hi havia ajudes al sector de les renovables.

-8,2 milions en els últims anys

Els pobles dels Ports i el Palància han rebut 8,2 milions d’euros en els últims anys a càrrec del cànon que paguen les empreses propietàries dels parcs eòlics. Així mateix els municipis perceben l’IBI i, en alguns casos, un preu per volta i any si els aerogeneradors s’assenten en terrenys municipals.

-Tancament de parcs i pèrdua de llocs de treball

La reducció dels diners que reben de l’Estat les empreses de renovables també podria afectar els llocs de treball que generen els parcs eòlics. El febrer passat responsables de Renomar avançaven a aquest diari que a la comarca dels Ports podrien tancar parcs o suspendre la seva activitat temporalment si canviava l’estatus legal de les ajudes que percebien l’Estat. Aquest tancament o suspensió aniria en detriment dels llocs de treball. En aquests moments al voltant de 50 persones depenen directament dels parcs eòlics de Morella, Forcall, Olocau, La Todolella, Castellfort, Ares, Vilafranca i Portell.