Els paisatges del Capità Groc per Julio Carbó i Víctor Amela

534
Foto de familia de tots els participants a la presentació de El Groc

-L’església del convent de Forcall acull la presentació d’un singular foto llibre

L’església del convent de Forcall ha viscut aquest matí un acte que marcarà època. Les fotografies de Julio Carbó i les descripcions de Víctor Amela han congregat centenars de persones a la presentació del foto llibre El Capità Groc. El fotògraf Julio Carbó ha retratat en 36 imatges dels paisatges que va descriure l’escriptor Víctor Amela en la seva novel·la “La Filla del Capità Groc”. Textos i fotografies tenen com a nexe comú l’entorn de Forcall, les guerres carlines i el personatge de Tomas Peñarrocha Peñarrocha, més conegut com El Groc.

L’antiga església del convent de Forcall s’ha transformat en un especial espai expositiu que acull les imatges que descriuen els paisatges, tradicions, costums i elements singulars de Forcall. L’acte de presentació també ho ha estat.

Portada de El Groc

L’alcalde de Forcall, Santiago Pérez, ha presentat a Julio Carbó i a Victor Amela. Tots dos han relatat el projecte des dels orígens fins a la plasmació de l’exposició. Els assistents, que han omplert l’església, han vist passar davant els seus ulls a la Santantonada, les Gitanetes, la bandera de Sant Cristòfol i també al mateix Tomas Peñarrocha Peñarrocha. El Groc ha tornat a Forcall gairebé 200 anys després. Cadascun dels personatges, danses o elements tradicionals de Forcall ha fet la seua entrada portant una de les fotografies. Sobre l’escenari un dels membres de la Santantonada, Gitanetes o comitiva de la bandera de Sant Cristòfol, han llegit un dels textos que descriuen fotografies que traslladen a qui les visualitza a la dècada de 1840, els anys del Groc.

L’exposició servirà com a revulsiu cultural de Forcall, ja que romandrà oberta fins a mitjans del pròxim mes de setembre. Estarà oberta fins al 15 de setembre en horari de dimarts a diumenge de 11:30h a 13h i de dimarts a divendres de 18:30h a 20h.

L’alcalde de Forcall, Santiago Pérez, ha agraït a tots els que han fet possible l’exposició. A més dels autors a tots els voluntaris i personal municipal que han col·laborat en el muntatge. I és que la mostra, a més de les fotografies ha recorregut a elements “del terreny” com bales de palla o troncs del Bergantes com a únic guarniment a les espectaculars fotografies.

-La pasta d’El Groc

Han estat molts els que, en acabar, han adquirit el llibre com a pas previ a provar una nova pasta: El Groc, que ja formarà part de les elaboracions tradicionals del forn a Forcall. El Groc, amb una singular forma, és una 1 nova recepta que se suma a la mitologia del guerriller carlista.

La nova pasta El Groc