Els municipis amb plans i ordenances de cremes podran mantenir lús del foc per eliminar les restes agrícoles

1146
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Generalitat Valenciana

Tots els municipis amb plans i ordenances locals de crema presentats abans de l’entrada en vigor de la llei estatal de residus i sòls contaminats per a una economia circular poden mantenir l’ús del foc per a l’eliminació de les restes agrícoles.

El departament autonòmic, que presideix la consellera Mireia Mollà, ha emès una nota que aclareix el que disposa la disposició transitòria quarta de la llei, que reconeix la potestat d’establir un període transitori de tres anys a aquells ajuntaments que haguen planificat al seu terme municipal l’ús del foc, a través d’autoritzacions ja existents o sol·licituds presentades prèviament a l’entrada en vigor de la norma estatal el 10 d’abril passat.

La consellera Mireia Mollà ha indicat que la interpretació aclaridora “aclareix els dubtes dels agricultors respecte a les cremes agrícoles provocades per la nova llei estatal, que atorga als Ajuntaments un període transitori de tres anys per adaptar-se a la nova legislació del Govern”.

A la Comunitat Valenciana hi ha 392 municipis amb Plans Locals de Cremes i 33 més que van presentar la documentació abans de l’entrada en vigor de la llei (el 78,5% del total) als quals s’afegeixen aquells que han arbitrat ordenances locals.

La Conselleria recorda que els Plans Locals de Cremes contemplen les singularitats de cada territori i incorporen els coneixements dels sectors implicats, a fi d’assegurar al màxim la conservació de les muntanyes davant del risc d’incendi forestal.

La interpretació assenyala, així mateix, que es poden fer les cremes agrícoles o forestals autoritzades amb data anterior al 10 d’abril, amb els límits i les condicions establerts a la normativa de prevenció d’incendis forestals.

Agricultura reforçarà, a més, els ajuts destinats als municipis -el termini dels quals està obert fins al 19 de maig- per a la promoció de sistemes alternatius a la crema agrícola com a mètode d’eliminació d’aquestes restes.

Evitar el risc fitosanitari i dincendis

El departament de Mireia Mollà autoritzarà les cremes agrícoles individuals per evitar la propagació de plagues i incendis, que també serà daplicació en aquells municipis sense pla local de cremes. La mesura afavorirà el sistema per procedir a cremes individuals mitjançant una declaració responsable del titular que es lliurarà a lAjuntament.

Mollà ha subratllat la “necessitat de dotar de seguretat el sector agrari mitjançant una transició progressiva i acompanyada que faciliti lʻadaptació a un model dʻEconomia Circular i gestió sostenible dels residus”.