Els majorals del Sant Antoni a Portell preparen la festa

641
PUBLICITAT

Els majorals de la festa de Sant Antoni a Portell organitzen els actes que es viuran el cap de setmana del 6 i 7 de febrer en la localitat. La crema de la barraca i el sant, el recitat de la primera i segona relació, l’arrastre i la benedicció d’animals, seran alguns dels actes de la festa.

El dissabte s’iniciarà amb la “despertà” i l’esmorzar dels col·laboradors en el poliesportiu. Després, en la plaça arrancarà el muntatge de la barraca i, una mica més tard, els cavalls de la comarca seran protagonistes en l’entrada de l’arrastre amb les alzines.

Després de l’encesa de les fogueres de “les tronques”, hi haurà menjar popular en el poliesportiu. A continuació, serà l’hora de la “trança” o subhasta dels plats ofrenats. I a mitjan vesprada, els majorals acompanyats dels gaiters locals baixaran el sant des de la parròquia a la capella de la Mare de Déu de la Font. Allí es recitarà la primera “relació”, amb la seua visió humorística de les novetats del poble i la vida del sant. La segona “relació” serà a la plaça.

Tot seguit, arribarà la benedicció dels animals. Hi haurà pastissos de confitura de carabassa i aiguardent per als assistents. I més tard, els majorals ballaran el tradicional “Ball Pla” en la plaça acompanyats de la música de la dolçaina.

A les 21:30h està prevista la cremà de la barraca. Paper destacat tindran els “diablicos”, la “àvia” i el sant. Com mana la tradició, Sant Antoni, després de recòrrer els carrers lligat, acabarà en la foguera. El sopar de grups i quadrilles en el poliesportiu, i el posterior ball amb la discomòbil fins a altes hores de la matinada tancaran els actes del dia.

La missa major en honor al patró dels animals i la posterior processó pels carrers de la localitat es viurà el diumenge.