L’interior de Castelló amaga desenes de jaciments rupestres. Fins avui la majoria no eren visitables. Amb l’arribada de Pilar Vidal a la direcció del Museu de la Valltorta la història ha canviat. S’han ampliat de manera notable la visita a jaciments coneguts només pels especialistes. L’últim exemple ha sigut el de la Covatina de Vilafranca i l’abric del Mas de la Rambla de Portell.
El guia Francesc Bellmunt ha sigut l’encarregat de conduir dos recorreguts fins a aquestes coves que amaguen un art rupestre singular. Més de quaranta persones han acudit a les visites guiades, la qual cosa demostra l’interés que genera entre tot tipus de públic.
La Covatina de Vilafranca se situa al Barranc de les Carabasses. Es tracta d’una sèrie d’abrics que es troben en un terreny calcari. En dues xicotetes cavitats es poden observar deu formes antropomorfes, un ocell i un símbol. Aquestes pintures, a través de la web de turismevilafranca es poden veure ampliades en 4D.
El jaciment del Mas de la Rambla de Portell va ser descobert més recentment. En 2004 dos veïns de Portell el van localitzar i no va ser fins a 2011 quan es va confirmar la presència de 29 figures amb diferents motius: dues cabres, un cérvol, un animal indeterminat, dènou arquers i una mà impresa. En un altre panell es concentren la resta dels motius. Els arquers participen en escenes de contingut divers. Un d’ells dispara a un animal. Els altres estan dividits en diferents conjunts d’arquers que formen dos grups que caminen en fila índia alçant els arcs per damunt del cap, com si celebraren algun esdeveniment.
Noves iniciatives de difusió
A Vilafranca l’Ajuntament està treballant en una nova iniciativa per a donar a conéixer les pintures rupestres de la Volta Espessa i La Ferranda, descobertes recentment. Els abrics ja estan tancats i restaurats. Ara el consistori treballa en la neteja dels camins perquè siguen accessibles.
VA SER NOTÍCIA A DIADIA