L’Alberg La Parreta de Vilafranca ha reunit durant dos dies als millors especialistes en Medi Ambient de l’Estat Espanyol. Ha estat a les segones jornades de la Societat d’Història Natural de la comarca dels Ports. Fernando Ramia, organitzador, ha destacat el nivell dels ponents i la consolidació d’estes jornades. Dissabte dia 17 va ser un dia de conferències i xarrades sobre botànica, geografia, qualitat de l’aire, arqueologia o fauna. Dumenge dia 18 es va dedicar a fer una eixida de camp per conèixer la riquesa ambiental de l’entorn de Vilafranca.

Entre els ponents hi havia Rafael Serra, que va explicar com serà la nova etapa de la Revista Quercus. Aquesta publicació està considerada com la degana en les publicacions medi ambientals a l’Estat. Els biòlegs i especialistes en medi ambient la tenen com a publicació de capçalera.

El biòleg i premi Jaume I, Xavier Querol, va analitzar la realitat de la contaminació atmosfèrica, no només a la zona dels Ports, sino també al conjunt del territori.

Javier Castroviejo, com ha publicat Diadia, va fer una defensa de les zones declarades com a reserva de la biosfera. Va apuntar que el reconeixement per la Unesco dels valors ambientals del territori pot evitar que es posen en pràctica iniciatives que poden anar contra la conservació del territori. Castroviejo, que ha assessorat a Rodríguez de La Fuente o ha estat director de l’estació biològica de Donyana no coneixia Els Ports i es va mostrar sorprés pel paisatge vilafranquí.

Per les jornades va passar Paco Tortosa, geògraf ben conegut a Vilafranca pel seu llibre sobre un any al poble. Paco Tortosa va defensar noves maneres de mobilitat, més sostenibles amb el territori.

A les xarrades i ponències Sergi Monfort va exposar l’experiència de La Parreta, com un exemple de desenvolupament sostenible i al costat del territori. Des de fa més de 15 anys La Parreta s’ha convertit en referència en els albergs i instal·lacions de natura a l’interior castellonenc.

El valor de l’art rupestre va arribar de la mà de Ramón Viñas i Guillermo Morote, dos dels millors coneixedors de les pintures rupestres de Valltorta, Gasulla i els territoris dels Ports i el Maestrat. Tots dos van apuntar que les noves tècniques d’investigació poden obrir nous camps fins ara desconeguts. També defensaren la promoció de les pintures rupestres com un patrimoni únic.

El biòleg Juan Jiménez va analitzar la realitat de la conservació de les espècies animals i vegetals. Va apuntar que les plantes i les espècies més menudes són les que corren major risc.

Diumenge, en una eixida pel bosc, es van analitzar espècies animals i vegetals que viuen al terme de Vilafranca.