Els immobles d’Els Ports que l’Església va immatricular al seu nom del 1998 al 2015

1558
Façana de l'església de Portell de Morella.
PUBLICITAT
  • L’Església espanyola ha publicat un informe on es detalla que es va apròpiar d’un millar de béns per tot l’estat que no els pertanyien

La Conferència Episcopal ha admés que entre 1998 i 2015 va immatricular al seu nom prop de 35.000 béns immobles gràcies a una reforma que l’expresident del Govern, José María Aznar, va activar i que els successius governs no van rectificar. Dins d’aquesta llista s’inclouen prop de mil béns que, com s’ha accpetat des de la Conferència Episcopal, no eren seus. D’una altra banda, a Castelló s’hi van immatricular 212, entre els Bisbats de Sogorb-Castelló i el de Tortosa. Entre els edificis que l’Església va incloure al seu nom hi consten vivendes, però sobretot ermites, esglésies o capelles. Pel que fa a Els Ports, la comarca pertany al Bisbat de Tortosa, organisme que no ha publicat les dades concretes sobre cada immatriculació com si s’ha fet des del Bisbat de Sogorb-Castelló. Durant aquests anys, la llei li permetia a l’Església immatricular al seu nom només amb una certificació eclesiàstica.

Cinctorres és una de les localitats més afectada per les immatriculacions de l’Església. El Bisbat de Tortosa admet fins a 14 immatriculacions, entre les quals es troba l’església parroquial, tres ermites i parcel·les rústiques diferents. A Castellfort, l’església ha estat immatriculada. En canvi, a Xiva s’ha fet amb la Casa Abadia i amb un altre temple de la localitat. Una altra localitat on l’església va passar a formar part del patrimoni de l’Església és Forcall, on també és va fer el mateix amb un solar i un altre apartat dedicat per a usos religiosos. A Herbers passa de forma semblant, doncs es van immatricular l’església i un altra apartat que, segons s’explica en els documents publicats pel Govern d’Espanya, està dedicat a usos religiosos. A La Mata, només una casa va passar a mans del Bisbat.

Pel que fa a Morella, el Bisbat de Tortosa ha rectificat una informació del Govern, doncs explica que una església que apareix com a immatriculada prové, segons afirmen des de Catalunya, d’una escriptura. En canvi, dos esglésies més i l’Arxiprestral Santa Maria si que apareixen confirmades. A Ortells, un temple i dos àltres propietats dedicades a usos religiosos estan baix el nom del Bisbat, mentre que a Palanques es confirma l’església parroquial i a Portell un temple parroquial. A la Todolella, Vallibona i Villores es van immatricular un temple a cada localitat, mentre que a Sorita s’hi inclou un temple i una altra propietat dedicada a usos religiosos.