Els gegants de Morella participen en l’aplec de Borriana

409
Gegants Morella a Aplec Borriana
Gegants Morella a Aplec Borriana
PUBLICITAT

Nota de premsa de l’Ajuntament de Morella

Abuseid i Seidia, els gegants i gegantes de Morella, van participar dissabte en el XV aplec de gegants i cabuts de Borriana. Junt amb 11 agrupacions més, d’Alcalá de Henares, L’Alcora, Bentússer, Borriana, Castelló, Navajas, Reus, Tortosa, València, La Vall d’Uixó i La Vilavella, van desfilar i ballar pels carrers de Borriana i participat en les diferents activitats programades. A més, les gegantes anomenades Seidia participaven en la presentació del llibre Seidia i Geganter d’Honor, on han rebut un reconeixement.

La regidora de Tradicions, Malú Blasco, també es desplaçava fins a Borriana i destacava que “la participació en aquesta trobada ha sigut una meravellosa experiència per veure als gegants dels diferents pobles i compartir aquesta tradició que tenim en una gran part del territori”. L’edil explicava que “12 agrupacions hem vingut a Borriana amb motiu de l’aplec on hem participat en les desfilades i tallers durant tot el dia” i aprofitava per a “donar l’enhorabona a l’organització de l’agrupació de Gegants i cabuts de Borriana i agrair-los que ens hagen invitat a formar part d’aquest esdeveniment”.

Els gegants de Morella són dels més alts i antics de la província de Castelló. Les quatre figures representen dues races, cultures i civilitzacions que van conviure a Morella durant molts anys. Les figures actuals són de 1939 i van eixir per primera vegada en la celebració de l’Anunci d’eixe any. Habitualment es troben en l’entrada de l’ajuntament de Morella, oberta al públic per a visitar-los. Actualment, participen en la processó del 7 de gener, festivitat de Sant Julià, en el Corpus Christi i el dia 15 d’agost, dia de la Mare de Déu. També desfilen en les grans festes de la ciutat com l’Anunci i el Sexenni que tenen lloc cada sis anys.

Cal recordar que els noms dels gegants de Morella els van posar les xiquetes i xiquets de la ciutat a través del Consell de la infància i l’adolescència l’any 2014. Així, els quatre noms, Artal, Rosella, Abuseid i Seidia, es van donar a conéixer amb una gran festa celebrada al mes d’agost d’eixe any. Finalment, cal explicar que Seidia és el nom d’una heroïna musulmana protagonista del poema homònim de Joaquim Garcia Girona el qual transcorre durant la reconquesta cristiana, la qual també es va situar a Morella l’any 1232.