Els fons de l’estat permetran pagar totes les factures de la Generalitat pendents fins a maig

160

Nota de premsa de la Generalitat Valenciana

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha anunciat avui l’aprovació del FLA extraordinari per valor de 1.362,70 milions d’euros, una injecció de liquiditat “que ens permetrà pagar totes les factures comptabilitzades fins al 31 de maig”. “Anem a deixar el comptador a zero”, ha afegit.

El Govern central ha aprovat concedir ara a la Comunitat Valenciana una part del FLA extraordinari que és el que es destina a finançar la desviació del dèficit de 2015. En concret, s’han aprovat per la Generalitat 1.362,70 milions dels 1.800 que li corresponen . “Encara no hem rebut la totalitat del FLA extraordinari, aquests diners ens permetrà destensionar la Tresoreria de la Generalitat i pagar a proveïdors i empreses que estaven passant per una situació complicada per la restricció de liquiditat a la qual ens sotmetia el Govern espanyol”, ha assenyalat Vicent Soler.

“Les pimes, que conformen majoritàriament el teixit productiu de la Comunitat Valenciana, seran les principals beneficiàries d’aquest abonament, ja que per les seues característiques són les més vulnerables a les situacions de restricció de liquiditat. Per això ens agradaria que el Govern central fos conscient que quan bloqueja l’accés de la Comunitat Valenciana a l’FLA i quan ens nega les bestretes de la liquidació, a qui està perjudicant és a tots els valencians “, ha assenyalat Soler.

“Més enllà de qüestions partidistes, per sobre de tot, hi ha la lleialtat institucional cap als ciutadans i el respecte als seus drets”, ha assenyalat el conseller. Soler ha criticat l’actual situació que “provoca que l’autonomia financera de la Comunitat Valenciana està molt condicionada, tant per l’actual sistema de finançament, com per l’ús partidista que fa el Govern central dels fons”.

Sense actualitzar el límit a l’0,7%

El Govern central també ha aprovat concedir a la Comunitat Valenciana el FLA del tercer trimestre que puja a 101.680.000 del límit de dèficit autoritzat per a l’exercici sobre la base de l’0,3% del PIB, ja que el Govern encara no ha fet efectiu l’augment fins al 0,7%. Els restants 613 milions, fins a completar 715 milions, corresponen als venciments del deute que el FLA ha d’atendre. D’aquesta manera, les mesures aprovades avui suposen en termes de liquiditat per a la Generalitat 1.464 milions.

Encara amb la injecció de liquiditat que s’ha anunciat avui, Soler ha lamentat que la Comunitat Valenciana no podrà atendre la totalitat dels pagaments que té pendents. Així, per exemple ha explicat que amb el FLA no es podrà pagar el 50% de l’extra pendent de 2012 ja que no ho permet la norma. “Caldrà esperar a rebre la liquidació del pressupost de 2014, que suposa 708 milions i que previsiblement es cobrarà al juliol d’aquest any, per fer efectiu aquest desemborsament als funcionaris autonòmics que tenen tot el dret a això”.

Tot i els acords adoptats avui pel Govern central, la disposició de liquiditat de l’actual Consell (2.100 milions donant per injectat ja el FLA extraordinari) dista molt de la que el Govern espanyol va atorgar a l’anterior Consell en el mateix període de temps (3.000 milions).

Referent a això, Soler ha assenyalat que el fet que encara estiguem pendents de cobrar la liquidació del pressupost de 2014 és un bon exemple de com funciona l’actual model de finançament autonòmic, que liquida dos anys després les possibles desviacions respecte als ingressos i les despeses, cosa que en el cas de regions dinàmiques com la Comunitat Valenciana ens ve perjudicamente històricament.

“Pa per avui …”

Per la seva banda, la secretària autonòmica ha assenyalat que “l’arribada d’aquests diners és una bona notícia perquè ens permet tenir liquiditat i fer front als pagaments pendents, però cal recordar que el problema de l’infrafinançament continua. El FLA només és pa per avui i fam per demà. El Govern central ens concedeix com a préstec els nostres propis diners i ens cobra interessos per això “.

“Aquests diners que ens concedeix Montoro ho haurem de tornar amb interessos, el que hipoteca el nostre futur. El problema del deute continua sense resoldre, però des del Consell farem l’impossible perquè els ciutadans i els serveis públics es vegin afectats el mínim possible “, ha assenyalat Clara Ferrando.