Els dies 4 i 5 d’Abril arriba la II Fira Medieval a Castellfort

695
PUBLICITAT

Fira Medieval Castellfort11  Fira Medieval Castellfort10
Fira Medieval Castellfort8 Fira Medieval Castellfort7

La Plaça Major de Castellfort i el seu entorn de carrers i cases empedrats es convertirà un any més en un lloc ambientat en l’Edat Mitjana. La Comissió de Festes amb l’ajut econòmic de l’Ajuntament organitza la II Fira Medieval de Castellfort. Aquest any participaran unes 30 parades de productes artesanals consistents en formatges, melmelades, confiteries, menjar del forn, ….

Fira Medieval Castellfort4

El Grup de Dones de Castellfort oferirà xocolata i coques casolanes. Durant els dos dies de fira aquesta localitat castellonenca de la comarca dels Ports s’omplirà d’activitats. La primera començarà el dissabte al matí amb el Pregó medieval anunciador de l’acte. Posteriorment, a les deu, s’inaugurarà oficialment la fira i la taverna medieval.

Fira Medieval Castellfort5

Els més menuts podran passejar a cavall pels carrers de la població. També tots aquells que ho desitgen, xiquets, pares i visitants podran convertir-se en arquers de Castellfort per uns dies. L’organització ha previst una activitat de tir a l’arc per practicar la punteria tal com ho feien els antics arquers i ballesters medievals. El públic gaudirà d’un contacontes que narrarà les gestes dels cavallers de l’Edat Mitjana i el caminar de trobadors i joglars.

Aquest any la Comissió ha organitzat un dinar amb un menú format per aperitius a base de patates, olives i amanida fresca de l’horta. El plat principal es una fideuà i de postres profiterols acompanyats de cafè, licors, infusions i cremaet. Tot pel preu de 15 € amb la beguda inclosa. Els nens a partir de 6 anys tindran un preu especial de 8 €.

Fira Medieval Castellfort12

-Sopar de pa i porta i dansa del ventre

A la nit se celebrarà un sopar de pa i porta a la Confraria per 2 €, un lloc emblemàtic d’estil gòtic i vestigi del passat medieval de Castellfort. El sopar inclou un espectacle de música i dansa del ventre. Els interessats podran adquirir als comerços del poble la polsera que els permetrà accedir al sopar de pa i porta.

Fira Medieval Castellfort2

Diumenge continuaran les activitats de la II Fira Medieval de Castellfort amb l’obertura de la mateixa i de la taverna. També gaudirem de passejades a cavall, contacontes, tir a l’arc infantil i els espectacles de malabars “Purpurina Circus” i el tancament consistent en una exhibició de foc.

Fira Medieval Castellfort1

Els visitants a la II Fira Medieval de Castellfort també podran conèixer els escuts heràldics dels principals cognoms del poble com Troncho, García, Segura, Cerdà i Prats entre d’altres. En els preparatius d’aquesta fira ha hagut una gran participació veïnal. Els escuts s’exhibiran als balcons del carrer Major baix tela i en fusta.

-Castellfort: fortalesa medieval

Castellfort és lloc que a més de respirar aire molt pur ofereix elements medievals als visitants. La població construïda a 1.180 metres sobre el nivell del mar és d’origen romà. Va ser fortificada pels àrabs i batejada sota el nom de Galintort. De fet es va convertir el 1 agost 1237 en l’últim baluard de la comarca reconquerit pels cristians. El noble Blasco d’Alagó va aconseguir la seva rendició després de diversos dies de setge. El conqueridor va concedir la Carta Pobla als seus habitants. L’any 1264, la població estava lligada al poderós Castell de Morella.

Gairebé un segle més tard, Pere IV El Cerimoniós va rehabilitar i va fortificar Castellfort. Ja al segle XV esclata la guerra civil al Maestrat. Tots els pobles busquen la independència de Morella. Precisament durant aquesta contesa Castellfort juga un paper molt important per les seves característiques orogràfiques d’alta muntanya mediterrània i als seus cinc portals ben protegits.

Fira Medieval Castellfort3

Però Castellfort no només atresora una història apassionant sinó també un entorn medieval privilegiat. Per exemple l’Ermita de Sant Pere de Castellfort, d’arquitectura arquitectura romànica de transició i gòtica, data del segle XIII. La seva portada lateral és romànica i bé mereix una visita assossegada. L’ermita de Santa Llúcia del segle XV conserva un magnífic empedrat del pis. En l’atri descobrirem un laberint de 12 carrers que servien com a possible cerimonial de peregrinacions. Aquest mateix laberint va ser reproduït a la plaça Major de Castelló quan va ser remodelada. L’ermita de la Mare de Déu de la Font forma un conjunt de construccions constituïts per l’església, l’hostatgeria i les cavallerisses. La seva construcció es va iniciar l’any 1476. Castellfort també ofereix als visitants un casc urbà carregat de pedra, fusta i molta història medieval.