Els dies 19 i 20 d’Abril arriba la Fira Medieval de Castellfort

1010
Taller Escuts heràldics de la gent del poble
PUBLICITAT
Escuts herlàldics de la gent del poble Escuts herlàldics de la gent del poble Escuts herlàldics de la gent del poble Escuts herlàldics de la gent del poble Taller Escuts heràldics de la gent del poble
Vista General Castellfort
Vista General Castellfort
La comissió de festes de Castellfort ha organitzat la primera edició de la fira medieval que se celebrarà a la localitat durant els dies 19 i 20 d’abril. Durant aquests dos dies el municipi s’omplirà d’activitats que començaran el dissabte al matí amb el Pregó de la fira que recorrerà els principals carrers de Castellfort i que precedirà tant a la inauguració oficial de l’esdeveniment com a la posada en marxa de la taverna medieval.

Els més menuts podran gaudir amb les passejades a cavall que estan previstes i podran iniciar-se en el tir amb arc . A la vesprada seran els adults els que tindran la possibilitat de practicar amb l’arc i les fletxes . Seguidament, un contacontes narrarà diverses històries i, a la nit , amb una cercavila prèvia, se celebrarà un sopar medieval amb animació en què es premiarà dues persones que portin els millors vestits medievals. El sopar tindrà lloc sota els arcs gòtics de la Confraria, un dels vestigis del passat medieval de Castellfort. Allà també es podrà ballar com en les grans festes d’èpoques de reis i nobles .
El diumenge dia 20 continuarà oberta la taverna medieval durant tota la jornada i s’iniciaran les activitats de passejades a cavall per als nens, els contacontes i el tir amb arc . A la vesprada es celebará un espectacle de malabars, acròbates i equilibristes a càrrec de ” Purpurina Circus” i, més tard, un espectacle de foc. L’Ajuntament de Castellfort i el Grup de Dones Font d’ Enserra col·laboren en l’organització de la fira medieval.
– Tots implicats en els amaniments.
En els preparatius de la Fira han treballat tots . El Grup de Dones i la comissió han pintat sobre tela els escuts heràldics dels cognoms propis del poble. Sota la tela, i en fusta, s’indica el nom de l’estirp. Cada escut es penjarà als balcons del Carrer Major . A més han elaborat artesanalment dos estendards que s’ubicaran a les entrades a la població.
– A la Plaça Major
Tota l’activitat es concentrarà a la Plaça Major, sota els porxos que li confereixen un aspecte de fortalesa. Allà hi haurà més de 30 parades d’artesans i productes tradicionals: Formatges , productes del forn, una haima, confiteria. A la taverna de la comissió es podran degustar productes dolços i salats, creps i aperitius. A més, el Grup de Dones també oferirà xocolata amb pastes típiques del poble. La comissió de festes, integrada per 16 veïns del poble, compta amb el suport del consistori, el Grup de Dones i veïns del poble que s’han implicat .
– Una fortalesa
Castellfort, d’origen romà, va ser fortificada pels àrabs rebent el nom de Galintort . Va ser l’últim baluard de la comarca conquistat pels cristians  l’1 d’agost de 1237, Blasco d’Alagó va aconseguir la seva rendició per bloqueig després d’alguns dies de setge. Va ser llavors quan el conqueridor va concedir als habitants de Galintort la Carta Pobla, document en el qual es consignen els drets i les obligacions que tindrien. A partir de l’any 1264 , la vila estaria lligada al Castell de Morella . En 1361 , Galintort va ser rehabilitat i fortificat per Pere IV El Cerimoniós. En 1410 i després de la mort del rei Martí l’Humà , esclata una guerra civil al Maestrat , tots els pobles buscaven la independència de Morella, en aquesta guerra Castellfort va jugar un paper molt important per les seves característiques orogràfiques i als seus cinc portals ben protegits .
-El sopar medieval i atractius 
Els participants en el sopar medieval podran degustar la tradicional “coca” de tomata, mandonguilles de carn, pa del forn medieval amb allioli, pernil i formatge, productes de l’horta, pollastre a l’estil medieval amb pebrot verd, mató amb mel de la granja i nous i licors de la zona. El sopar estarà ambientada pel grup Xarop de Canya.
Castellfort ofereix als visitants un casc urbà amb un passat carregat d’història. A més en el seu terme municipal se situen diverses ermites que han servit per argumentar llegendes. A Sant Pere de Castellfort compte la llegenda que Blasco de Alagón es va guiar pel so de la campana per orientar-se en una nit de forta nevada. Així mateix els conjunts de Santa Llúcia i la Mare de Déu de la Font ofereixen al visitant llocs plens de pau i vestigis del passat.
————
PROGRAMA DE LA FIRA
– Dissabte 19 d’abril
9.45 – Pregó de la Fira Medieval pels principals carrers
10.00 – Inauguració de la Fira i taverna medieval
11.00 – Passeig a cavall per als més petits
12.00 – Tir amb arc infantil
16.00 – Tir amb arc per a adults
17.30 – Contacontes
21.00 – Recollida de comensals per al banquet medieval
21.30 -Gran sopar medieval amb animació . Es premiaran els millors vestits medievals .
-Diumenge 20 abril
10.00 – Obertura de la fira i la taverna medieval
10.30 – Passeig a cavall per als més petits
12.00 – Contacontes
16.00 – Passeig a cavall per als més petits
18.00 – Espectacle amb malabars , acròbates i ” Purpurina Circus “
20.00 – Espectacle de foc
00.00 – Tancament de la taverna medieval .