Els càtars tornen a Albocàsser el 15 d’octubre

454
PUBLICITAT

El pròxim dissabte 15 d’octubre tindrà lloc al conjunt monumental de l’ Ermitori de Sant Pau d’Albocàsser una jornada d’innovació turística cultural, en el marc del Pla de Governança Turística de l’Alt Maestrat, amb el títol “Camins dels Càtars a l’Alt Maestrat, un itinerari cultural europeu”, organitzat per l’Associació Intermunicipal Alt Maestrat, amb la col·laboració de Turisme Comunitat Valenciana i Patronat de Turisme de Castelló, i també amb el suport de l’Ajuntament d’Albocàsser i l’assistència tècnica de l’empresa Servitur dels Ports.

La jornada té l’objectiu de seguir posant en valor turístic i culturalment l’Ermitori de Sant Pau d’Albocàsser com un dels llocs de referència del nord de la província de Castelló i del Maestrat de la cruïlla de camins ancestrals d’origen medieval i en especial dels camins dels càtars i el seu projecte d’itinerari cultural europeu del Consell d’Europa. El projecte d’agermanament europeu amb altres municipis com poden ser Paüls, Minerve o Monforte d’Alba generarà una projecció europea de gran interès.

Un projecte que a més es una oportunitat per  desenvolupar un pla de sostenibilitat turística en l’àmbit territorial de l’Alt Maestrat amb el nexe d’unió dels camins càtars que en forma de xarxa de senders permeten dinamitzar turísticament molts dels recursos disseminats en els diferents pobles de l’Alt Maestrat i crear una destinació singular, experiencial, sostenible i inclusiva en la reactivació socioeconòmica de la zona.

Tot aquest projecte s’explicarà en detall en una de les ponències de la indicada jornada. La jornada, a més, comptarà amb un dels millors experts en la recerca e historia dels càtars per les terres valencianes, l’Eduard Berga, autor de nombrosos estudis sobre el tema que acreditarà les bases historiogràfiques de l’existència dels càtars i el seu llegat pels pobles del Maestrat. I s’acompanyarà de la projecció del film Bogre, la gran heretgia europea, que de la ma del seu autor farem un viatge per Europa per tal de reconstruir les relacions entre els bogomils i els càtars, les dues grans heretgies que es van escampar per Europa durant l’edat mitjana. redescobrint una història de persecució i repressió que ofereix l’oportunitat de reflexionar sobre les intoleràncies del passat i del present.

La clausurà serà amb un recital poètic musical sota el fil conductor de les petjades dels camins càtars i de la veu de dos artistes molt reconeguts en el seu art de la poesia i de la música. La poetessa ebrenca Conxita Jiménez ens recitarà tres poemes inèdits dedicats a llocs on la historia dels càtars ha deixat la seua petjada com el cas de Morella, Sant Mateu i l’Ermitori de Sant Pau d’Albocàsser i el cantautor valencià Tomàs de los Santos, que ens cantarà a flor de pell algunes de les seues cançons més reivindicatives i de compromís per conservar la memòria col·lectiva i la igualtat social.