Netegen 700 kilòmetres de camins forestals

300
MOLINER EN COORDINACION INCENDIOS
PUBLICITAT

-Fins a 12 maquines i 15 efectius estan dedicats tot l’any a aquestes tasques de neteja de camins i de zones d’accés a les basses

El Consorci Provincial de Bombers de Castelló, dependent de la Diputació, ha netejat més de 700 quilòmetres de camins forestals per a previndre els incendis aquest estiu i millorar els accessos en cas que es produïsquen. El dispositiu es va iniciar el setembre de 2016. Des d’aleshores s’han adequat 683 quilòmetres de pistes al llarg de la província.

Ha sigut la Unitat de Maquinària Pesada i Logística (UML), que integra un total de 12 màquines i 15 efectius, l’encarregada de desenvolupar aquestes tasques, dirigides des de la secció forestal del Consorci Provincial. Aquests treballs de neteja tenen un doble benefici. Per una part, serveixen perquè els serveis d’extinció compten amb millors accessos en cas d’incendi, i per una altra, frenen la propagació del foc a través dels marges dels camins.

Així mateix, s’han revisat i adequat accessos i zones pròximes a les diferents basses distribuïdes al llarg de la província, destinades a ser utilitzades en cas d’incendi pels helicòpters o, fins i tot, pels mitjans terrestres.

Gran desplegament en les urbanitzacions vora terrenys forestals

D’altra banda, la secció forestal ha sigut l’encarregada d’efectuar intervencions de caràcter preventiu en determinades zones de vegetació, especialment en aquelles en les quals existia una problemàtica d’interfície urbà-forestal. És a dir, en aquelles zones d’habitatges i urbanitzacions situades al costat de terrenys forestals.

Per a això, les 14 unitats de bombers forestals assignades al Consorci de Bombers de la Diputació de Castelló, amb un total de 28 vehicles i 84 efectius, han estat treballant durant tot l’any dins del pla de practiques.

A aquestes actuacions de la UML cal sumar altres, especialment l’enorme desplegament de mitjans i efectius amb motiu del gran temporal d’aquest hivern. Cal tenir en compte que tots els recursos disponibles, amb reforços especials, es van destinar durant mes i mig tant a combatre els efectes del temporal, com a pal·liar els efectes tant en les carreteres, zones forestals i accessos a masos.

Així, els bombers de la Diputació van actuar en la neteja i adequació dels accessos a 127 masies i explotacions ramaderes. En total, van retirar els acumulats de neu de més d’1.200 km de carreteres.

Ja s’estan engegant les 16 brigades forestals incloses en el Pla de Prevenció i Extinció d’Incendis plantejat per Moliner a Puig al setembre de 2015. Cal recordar que sengles administracions finançaran conjuntament un pressupost addicional proper als dos milions d’euros. Comptaran amb un total de 80 professionals.