Els amants de la tòfona es reuneixen a Vistabella del Maestrat

95
PUBLICITAT

El passat cap de setmana es va celebrar a Vistabella del Maestrat les XVI Jornades de la Tòfona amb una variada programació d’actes que va comptar amb formació professional per a productors de tòfones, actes gastronòmics o concursos de recol·lecció amb gossos tofoners. Jornades de divulgació i tasts entorn a un dels productes més preuats del municipi que van estar caracteritzats per l’alta assistència.

Amb l’objectiu de ser un nexe entre productors i clients, la formació professional fou la primera activitat del cap de setmana. La tòfona és un producte excel·lent que es cultiva des de les últimes dècades a Vistabella del Maestrat. Les XVI Jornades de la Tòfona recolzen la millora de les produccions a partir de xarrades divulgatives de coneixements, de la mà de l’Estació Experimental Agrària de Vila-real. El curs, que es va dur a terme a l’Antiga Presó, va ser un èxit de participació, igual que la sessió cinematogràfica vespertina amb un documental sobre el món de la tòfona i posterior taula redona sobre el sector amb Alejo Nebot, president de Trufcas, i José Ibáñez, enginyer forestal.

La part gastronòmica i connexió amb la natura va començar el dissabte pel matí amb una excursió per recollir tòfones en una plantació local. Durant el mateix matí es va organitzar un taller per aprendre a treballar espart. Ja per la vesprada, desenes de comensals es van apropar al Casal Jove per degustar plats amb tòfona i varietats de vi.

La programació de les XVI Jornades va tancar amb els concursos de gossos tofoners i amb el de la tòfona més grossa i menuda. El tofoner Joaquim Escrig, amb la gossa Dana, van localitzar 6 tòfones; mentre que en categoria junior, Alèxia Monferrer i la seua gossa Popi en van localitzar dos per a guanyar el concurs. A més, Escrig també va guanyar en la modalitat de tòfona més menuda. Pel que fa a la tòfona més gran, Trini Olaria va obtindre el reconeixement per l’exemplar trobat.