Els alcaldes dels Ports es reuniran amb l’impulsor del projecte Maestrazgo-Els Ports

1409
PUBLICITAT

Durant el darrer ple telemàtic de la Mancomunitat Comarcal els Ports, va sortir a debat entre els alcaldes el projecte Maestrazgo-Els Ports, impulsat per Ignacio Jiménez.

La iniciativa va començar a fer-se coneguda a principis d’any, especialment a partir de la publicació d’un vídeo que presenta la regió de Maestrazgo-Els Ports, compartida per Aragó, Catalunya i la Comunitat Valenciana, com una “gran regió plena d’atractius, tant per a viure com per a visitar. Això contrasta amb el discurs actual de la “Espanya Buida”, que tendeix a oferir una mirada melancòlica, quan no directament pejorativa, en relació a les regions poc poblades del nostre país”. El vídeo va tenir una rebuda molt positiva i va ser compartit per milers d’usuaris a totes les xarxes socials.

El conflicte arribava un poc més tard quan, tot i les atractives publicacions diàries a les xarxes amb una perspectiva purament turística, alguns interessats del territori en conéixer més sobre el projecte no accedeixen a una informació ampliada al respecte. El document explicatiu de la iniciativa a la seua web escasseja en informació, més enllà de definir-se com una iniciativa de conservació de la natura i desenvolupament local. A partir d’ací, comencen a fer-se públiques opinions que posen en dubte el projecte i els seus orígens. Com més preguntes es fan al respecte, menys respostes se’n troben.

En les entrevistes de diversos mitjans, Jiménez explica que es tracta d’un projecte de “producció de naturalesa”, un tema que ràpidament topa amb el sector ramader.

Prompte va sorgir al Maestrazgo la plataforma “No al Yellowstone Europeo. En defensa del medio rural” (comparativa americana amb la que s’havia identificat el projecte), des d’on es posa en dubte tota la iniciativa i les persones i fundacions que hi ha darrere.

Maestrat Viu, col·lectiu en defensa de la llengua i la cultura arreu del Maestrat, es va adherir a finals de maig a la plataforma “No al Yellowstone Europeo”, amb l’objectiu d’observar i seguir el macroprojecte Maestrazgo-Els Ports per tal “d’esbrinar els objectius d’un projecte opac que, a través d’escrits carregats de retòrica i d’audiovisuals amb aspecte de documental, ofereix idees idíl·liques mentre mostra incoherències”.

Responsables municipals del Maestrazgo de Terol també han manifestat el seu malestar per no haver estat consultats en cap moment sobre la iniciativa. De fet, la manca de contacte dels promotors de Maestrazgo-Els Ports amb el territori ha estat el que més ha molestat a associacions i responsables municipals consultats per Diadia.

Donada la polèmica situació, els alcaldes dels Ports van decidir en el darrer plenari de juny organitzar una reunió amb l’impulsor del macroprojecte. Tal i com explicava Blai Peñarroya, president de la Mancomunitat “parlarem amb Ignacio Jiménez per fer una reunió i que ens presente el projecte que pretén dur a terme. Hi ha moltes incerteses al respecte i, ja que ens afecta, volem que ens ho explique a tots els pobles”. Aquesta reunió, que encara no té data, haurà de programar-se un cop iniciada la Fase 3 de la desescalada.