Els alcaldes d’Els Ports consideren una “aberració” la línia de Molt Alta Tensió dels parcs eòlics de Terol i asseguren sentir-se “indefensos”

1290
Reunió celebrada a La Mata sobre l'impacte de la nova MAT de Forestalia i els aerogeneradors a Terol
Reunió celebrada a La Mata sobre l'impacte de la nova MAT de Forestalia i els aerogeneradors a Terol
PUBLICITAT

“Si es parla de despoblació és una aberració que passen estes línies d’alta tensió tal com estan plantejades. És un atac de Forestalia al poble”. Així ha manifestat l’alcalde de La Mata, Jorge Royo, la preocupació que hi ha al poble pel projecte de línia de Molt Alta Tensió que travessaria el Riu Cantavella, procedent dels parcs eòlics de Terol, fins a l’estació transformadora de Fraiximeno, al terme de Morella. La Mata, Todolella, Portell i Cinctorres serien els pobles més afectats. Aquesta línia evacuaría l’energia produïda als aerogeneradors ubicats al Maestrazgo.

Avui, a La Mata, el president de la Diputació, José Martí, ha pogut escoltar el testimoni de diferents alcaldes i regidors d’Els Ports sobre la preocupació existent al territori sobre les noves línies de Molt Alta Tensió.

L’alcaldessa de Cinctorres, Mireia Mestre, ha exposat que “la línia projectada va paral·lela a una de Renomar. El més lògic seria que les dues empreses es posaren d’acord i utilitzaren només una infraestructura. És una falta de respecte com s’ha fet el projecte i com a municipi ens trobem molt indefensos perquè som pobles molt xicotets”. La regidora independent de Cinctorres ha apuntat que “es tracta d’un projecte d’Aragó, però que involucra territori valencià i les afeccions a la Comunitat Valenciana no s’han tingut en compte”. Finalment ha indicat que les compensacions que ofereixen no arriben als 50.000€.

Els alcaldes li han mostrat a Jose Martí els mapes de per on passaran les línies projectades. El president provincial ha conegut que els aerogeneradors prevists a Terol són de 200 metres d’altura i les torres de Molt Alta Tensió de fins a 60 metres.

En respresentació de La Todolella Víctor Milián ha incidit en el fet que l’alternativa que afecta La Mata i Todolella és roïna i que l’opció A també és dolenta. També ha criticat que es plantege que a Cinctorres hi haja dues línies paral·leles.

L’alcalde de Forcall i diputat provincial pel partit judicial de Morella, Santi Pérez, ha apuntat la necessitat d’al·legar al pas de les línies de Molt Alta Tensió.

Damunt de la taula ha quedat patent que les línies afectaran directament als habitants de molts masos de La Mata, Morella i Cinctorres; masos on viuen xiquets i xiquetes.

Per Morella ha assistit la regidora Judit García qui ha incidit en l’afecció que patirà el Mas de Fraiximeno, tot i que l’afecció que sofreix ja és notable des de fa anys amb la subestació existent a pocs metres del mas i les línies ja instal·lades.

El president de la Mancomunitat Els Ports i regidor de La Mata, Blai Peñarroya, ha recordat que la Mancomunitat presentarà al·legacions al projecte. Aquest document es remetrà a la Diputació de Castelló perquè els serveis jurídics de la institució les puguen fer servir de base per a presentar les seues. La Mancomunitat també remetrà a la Diputació les objeccions que presenten els ajuntaments. El president Martí s’ha compromés que els serveis jurídics de la Diputació també estudien les al·legacions a presentar per part de la pròpia institució.

Els alcaldes han mostrat el seu agraïment a Martí per haver acudit a escoltar-los. El president provincial ha precissat que un cas diferent a la línia de Forestalia és la línia impulsada per Red Eléctrica Espanyola, que anirà des de Morella per Ares, Castellfort, Vilafranca i Benassal cap a Castelló. Martí ha dit que aquest projecte és “estratègic i ja està molt avançat”. A la convocatòria també han assistit regidors de Portell, que també han fet la seua aportació.