Els alcaldes de Vallibona, Cinctorres i Morella mostren a Europa la seua preocupació per la fractura hidràulica

300
Alcaldes a Brusel·les

Alcaldes a Brusel·les-Nota de premsa de l’Ajuntament de Morella-

Alcaldes i representants municipals de localitats del Maestrat i Els Ports, s’han desplaçat fins a Brussel•les per mantenir reunions amb diferents europarlamentaris i traslladar diverses inquietuds i preocupacions. Entre elles, destaca la no-prohibició per part de la Generalitat d’una tècnica tan agressiva per al medi ambient com el “fracking”, que obri les portes a la seva utilització per extreure hidrocarburs a la Comunitat Valenciana. A més, els membres d’aquesta delegació han mostrat la seva preocupació per la reforma energètica que està plantejant el Govern d’Espanya i que eliminaria les primes de les instal•lacions amb energies renovables. Cal recordar que aquestes són la principal indústria generadora d’ocupació als Ports.

En aquests dos dies, els alcaldes han mantingut reunions amb diferents membres del Parlament Europeu, com la coordinadora de Medi Ambient, Linda McAvan, l’eurodiputat Andrés Perelló, o els membres del Gabinet de Presidència del Comitè de Regions, Vicent Garcés i Santiago Mondragón. En aquestes trobades han recordat la situació de la Comunitat Valenciana, en la qual la multinacional Montero Energy ha sol•licitat diversos permisos per a l’extracció d’hidrocarburs al seu territori. L’administració autonòmica no ha prohibit aquesta agressiva tècnica com sí que han fet altres regions pròximes com Aragó o Catalunya. Molts científics de reconegut prestigi han advertit del perill que pot tenir l’ús del fracking, ja que podria contaminar els aqüífers i perjudicar diversos sectors econòmics d’aquesta zona.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha valorat de forma molt positiva les diferents trobades i ha assenyalat que “hem de fer tot el possible per defensar els interessos dels nostres veïns i del nostre territori i, una tècnica com el fracking és una amenaça per als nostres aqüífers, el medi ambient, el turisme o la ramaderia i agricultura”. A més, destacava que, en aquesta trobada, “també hem demanat ajuda perquè no ente en vigor el Reial Decret que està plantejant el Govern central i que eliminaria les primes a les instal•lacions renovables. El futur ha de passar per elles, així que cal que es fomenten i que no es duga a terme una reforma que posaria en perill algunes de les actuals i plantejaria moltes traves a noves inversions”.

Per la seva banda, la coordinadora de medi ambient McAvan ha manifestat que “Castelló ha de constituir l’exemple que li servisca a la Comissió Europea per adonar-se que no haver optat per una legislació comunitària vinculant sobre fracking és greu un error”. A més, els eurodiputats han defensat una legislació comunitària contra aquesta tècnica i han proposat la creació d’una xarxa de municipis europeus contra el fracking. Aquesta xarxa celebraria una primera trobada a Gran Bretanya per intercanviar experiències amb ciutats i pobles que ja estan patint les conseqüències per l’inici d’aquest tipus d’obres.