L’associació AVA-ASAJA ha presentat una moció en més de 300 ajuntaments de la Comunitat
L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) ha presentat una moció en més de 300 ajuntaments de la Comunitat Valenciana, declarats per l’Administració amb sobreabundància de senglars, a fi que estos posen en marxa mesures urgents per a controlar la creixent sobrepoblació de fauna salvatge.
L’organització agrària proposa que els consistoris aprofiten les ajudes contemplades en una nova orde de la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori per a minimitzar els danys que provoca l’excés d’animals silvestres en l’agricultura, incrementant a més els riscos en carretera, les destrosses en nuclis urbans i representant una amenaça sanitària per la possible transmissió de malalties al bestiar. La situació és especialment preocupant en zones on la caça esportiva no pot aplicar-se eficaçment, com a àrees agrícoles pròximes a urbanitzacions, vivendes disperses o terrenys en els quals no existix un responsable cinegètic designat.
Tal com introduïx la moció de AVA-ASAJA, el nou escenari legislatiu de la Generalitat obri una oportunitat perquè els municipis actuen de forma més decidida i col·laboren amb l’Administració en el control no sols del senglar, sinó també d’altres espècies de fauna salvatge que causen pèrdues al sector agrari. Així mateix, la moció contempla demanar al Govern central una millora de les assegurances agràries perquè cobrisquen els danys derivats de la fauna silvestre i es trasllade esta iniciativa a les administracions competents.
Línies de subvencions
L’orde 4/2025, de 14 de març, de la Conselleria de Medi Ambient, per la qual s’establixen les bases reguladores per a la concessió d’ajudes a ajuntaments de la Comunitat Valenciana destinades a facilitar el control poblacional del senglar en els municipis amb sobreabundància inclou subvencions per a finançar, fins al 100%, activitats de control mitjançant tècniques de caça autoritzades, així com servicis de recollida de cadàvers i l’adquisició de materials com a gàbies parany o contenidors, amb la finalitat de facilitar la intervenció dels ajuntaments enfront d’esta problemàtica.
El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, subratlla que “portem anys advertint del creixement descontrolat d’estes espècies i de les seues nefastes conseqüències. És hora que els ajuntaments s’impliquen en este assumpte, ara tenen més ferramentes i recursos per a fer-lo. O actuem ja o continuarem veient com s’arruïnen les nostres collites, es multipliquen els accidents i es deteriora el nostre entorn rural”.
Segons estimacions de AVA-ASAJA, les pèrdues ocasionades en 2024 per la fauna salvatge van superar els 50 milions d’euros en l’agricultura valenciana, confirmant així la tendència ascendent dels últims anys.